2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló szelek fújnak Amerikában

Korábban nem látott mennyiségben zajlottak szélerőmű-építkezések az Egyesült Államokban 2018 második negyedévében: a tengerentúlon 626 megawatt összteljesítményű új szélenergia-termelő egységet telepítettek és állítottak termelésbe, vagyis 2017 hasonló időszakához képest 75 százalékkal többet. 

Az Amerikai Szélenergia Egyesület (AWEA) jelentéséből egyebek mellett az is kiderült, hogy a június végéig átadott egységekkel az ország szélerőműveinek összesített teljesítménye meghaladta a 90 gigawattot, az idei első fél évben pedig 1032 MW-ot állítottak üzembe. Ez utóbbi érték azonban jókora visszaesést jelent a tavalyi első és második negyedévben összesen telepített 2357 MW-hoz képest.

A jövő azonban derűsebbnek ígérkezik. Az Egyesült Államokban a második negyedben indult új beruházások által várhatóan további 5322 MW új szélenergia-termelő kapacitás jön majd létre; így a jelenleg építés alatt álló kapacitások rekordmennyiségre, 18 987 MW-ra ugrottak. Ez több mint 10 százalékkal haladja meg az eddigi, 2016 harmadik negyedében regisztrált csúcsot.

A már aktívan épülő szélerőművek mellett további 3901 MW kapacitás tervezése lépett az előrehaladott stádiumba; ebben a fázisban jelenleg összesen 18 806 MW kapacitás előkészítése zajlik.

Rekordot dönt a szélenergia Amerikában Fotó: Pixabay

A már épülő és előkészítés alatt álló projektek keretében így összességében hamarosan 37,794 MW új szélenergia kapacitás állhat termelésbe.

Ha nem is ilyen mértékben, de Európában is mérséklődött az új szélerőművek építésének lendülete, miután az első fél évben 4,5 gigawatt új szélenergia-kapacitást adtak át a WindEurope adatai szerint, amely 26 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

Tavaly világszerte összesen 52 GW új szélerőművi kapacitás jött létre a Globális Szélenergia Szervezet (Global Wind Energy Council) szerint. Ebből Kína 19 gigawattal vette ki a részét, amelyet az Egyesült Államok és Németország követett több mint 7, illetve 6,5 gigawattal.

Neked ajánljuk
Rekordot döntött a világ gázfogyasztása USA: a szénerőművek szövetségi tiltása megszüntetve Zéróemissziós kompok állnak szolgálatba az amerikai vizeken Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam