2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhetnek a hazai energiatárolók

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyta az első magyarországi energiatárolói engedélyt, amelyet az Elmű-Émász csoport egyik tagvállalata, az Elmű-Émász Energiatároló Kft. szerzett meg. Ha minden jól megy, a rendszer már augusztus végén megkezdheti működését. 

Jelenleg a magyar villamosenergia-rendszer egyensúlyát szinte kizárólag gázturbinás erőművekkel tartják fönn. A kiegyensúlyozás szerepe a megújuló energiaforrások terjedésével egyre fontosabb lesz, hiszen azok termelése nem a felhasználói igények, hanem az időjárás függvénye.

Energiaraktár (illusztráció) Fotó: Wikimedia

„A jelentős beruházási összegből épített akkumulátoros tároló fontos szerepet fog játszani az energiaszabályozásban, illetve egyre több területen kerül majd hasonló energiatároló alkalmazásra a jövőben. Az ELMŰ-ÉMÁSZ-csoport célja, hogy ezen a területen is piacvezető legyen, innovációs megoldásainkat ügyfeleink is élvezhessék mielőbb” – fogalmazott Koncz László , az ELMŰ-ÉMÁSZ kereskedelmi igazgatósági tagja. 

Mint kiderült, az akkumulátoros villamosenergia-tároló 10 MW beépített névleges teljesítőképességű, beépített névleges tárolókapacitása pedig 6,095 MWh.

A létesítmény a soroksári alállomáson valósul meg. Az üzembe helyezés  augusztus végére, a kereskedelmi üzem tervezett kezdete pedig októberre várható. 

Neked ajánljuk
A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Ismét megugrott a hazai áramfogyasztás Egyre több kabóca muzsikál az országban Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: elmuemasz.hu
Vissza
Hírfolyam