2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Geotermikus energiával működhet a miskolci akkumulátorgyár

A következő tíz évben a PannErgy leányvállalata, a Kuala Kft. geotermikus hőenergiával látja el a japán autóipari beszállító GS Yuasa Magyarország Kft. Miskolc Déli Ipari Parkba települő üzemét – derült ki a PannErgy közleményéből. 

A GS Yuasa Corporation Miskolcon építi fel első európai gyárát, ahol lítiumos akkumulátorokat gyártanak majd, amelyeket elektromos és hibrid meghajtású autókhoz is használhatnak.

A megállapodás értelmében a PannErgy-csoport vállalta a gyár hőközpontjába telepítésre kerülő leválasztó hőcserélőig a hőellátáshoz szükséges távvezeték beruházását. A geotermikus hőenergia fogyasztása évente 3000 GJ körül várható.

A PannErgy miskolci hőközpontja Fotó: PannErgy

„A járműipar a hazai GDP több mint 5%-át adja, a legnagyobb autóipari beszállítók jelen vannak Magyarországon, ehhez a körhöz csatlakozik a japán GS Yuasa azzal, hogy az elektromobilitásban használatos lítiumionos akkumulátorokat Miskolcon fogja gyártani. Büszkék vagyunk arra, hogy a környezetkímélő energia és energetikai megoldás – a geotermia és az elektromobilitás – Miskolcon egymásra talál, és ennek a GS Yuasa és a PannErgy-csoport lehet az egyik letéteményese. A megállapodással egy olyan fenntartható környezetbarát energetikai folyamat jön létre, amely a világon egyedülálló, tekintettel arra, hogy részben a geotermikus hő felhasználásával valósul meg az akkumulátorgyártás” – fogalmazott Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt.
Igazgatótanácsának elnöke.

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: pannergy.com
Vissza
Hírfolyam