2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felfutóban az etanolgyártás

Az Egyesült Államokban előállított bioetanol mennyisége idén elérte a 16 milliárd hordót – derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) publikációjából. A többéves rekord főleg három középnyugati államnak  (Iowa, Nebraska és Illinois) köszönhető.

A bioetanolt – melynek fűtőértéke mintegy 30 százalékkal kisebb, mint a benziné – nagy mennyiségben állítják elő és használják fel a fejlett államokban. Ez az üzemanyag ráadásul sokkal kevésbé terheli a környezetet, mint a fosszilisek, ezért a kormányok  – sokak mellett Kalifornia is – különféle szubvenciókkal és kedvezményekkel támogatják az etanolgyártókat.

Az etanolt nagy mennyiségű cukorból és kukoricából állítják elő Fotó: Pixnio

Az amerikai piaci kapacitás mintegy 6 százalékát adó Pacific Ethanol is az egyik kedvezményezett lehetne, ám az elmúlt másfél évben a vállalat elveszítette a piaci értékének csaknem kétharmadát. A cég hordónkénti nyeresége csak 25 dollárcent, a magas kukorica- és cukorárak is növelik a termelési költségeit. A kilenc finomítóból öt található a középnyugati régióban, és a menedzsment középtávú céljai között szerepel további gyártóegységek vásárlása.

Kalifornia ugyanis a bioetanol-gyártókat karbonkreditekkel támogatja, melyek piaci értéke folyamatosan növekszik, ez pedig pozitív hatással lehet a Pacific Ethanol eredményére, s vele együtt a bioetanol jövőjére is. 

Neked ajánljuk
Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia A fa az új szén? Pusztító természeti katasztrófára készülnek Amerikában Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam