2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta, hogy a klímaberendezéseknél is jobban hűtenek a fák?

Egyetlen fa annyival hűti a környezetét, mint két lakossági klímaberendezés – derült ki egy, a Yale Egyetem által készített tanulmányból, amely a fákat párakapukhoz hasonlítja. A publikáció egyebek mellett még arra is rámutatott, hogy erdők nélkül az Amazonas vidéke már rég elsivatagosodott volna. 

A fák levelei a transpirációnak nevezett párologtatáshoz az energiát a környezettől vonják el, ezzel hűtik a körülöttük lévő levegőt. A fák naponta több száz litert is elpárologtathatnak – a folyamatnak ezért olyan hűtő hatása van, mint két lakossági klímaberendezésnek.

A párakibocsátásnak fontos szerepe van a csapadékképződésben is. A fák tulajdonképpen szökőkútként működnek: a talajból felszívott vizet a levelek pórusain keresztül kibocsátják a levegőbe. A nagyobb erdők párakibocsátása amolyan égi folyóvá áll össze a magasban, és az erdőtől távoli vidéken hullhat le csapadékként. 

A fák olyanok, mint a párakapuk Fotó:  Perer Van Der Sleen / Univerity of Leeds

Méghozzá igen távol is: például Amazónia kibocsátása az Egyesült Államokban, Kelet-Európa kibocsátása Kínában. Az Afrika szívében elterülő Kongó dzsungeleiből származik az Etióp-magasföldön lehulló csapadék 30-40 százaléka. Tehát ha az eredeti élőhelyen erdőirtás miatt csökken a fák száma, akkor az több ezer kilométerre okozhat aszályt. 

Erdők nélkül az Amazonas vidéke már sivataggá változott volna Fotó: e360.yale.edu

Becslések szerint a Föld növényzete naponta 200 köbkilométer vizet párologtat a bolygó légkörébe. Régen úgy vélték, hogy azért esik sok eső a Kongó és az Amazonas vidékén, mert a világnak ezen területeit csapadékbőség jellemzi. Csakhogy kiderült: az erdő miatt bőséges a csapadék, mert a trópusi vidékeken a legintenzívebb a transpiráció.

Erdők nélkül az Amazonas vidéke már rég olyan volna, mint a Szahara. 

A tanulmányból az is kiderült, hogy az amazonasi erdők párakibocsátása az amerikai Középnyugaton hulló csapadék 50 százalékát teszi ki. 

Neked ajánljuk
Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok”
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam