2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minireaktorokkal oldanák meg a brit energiaellátást

Az Egyesült Királyságnak is új beruházásokra van szüksége a villamosenergia-termelő kapacitások bővítése érdekében, mivel a 2020-as években számos ma még működő, ám korosodó szenes és atomerőművi kapacitást vonnak ki a termelésből. A szigetország számára a mini atomerőművek jelenthetnek megoldást. 

A brit kormány által megbízott szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az úgynevezett kis moduláris reaktorok (Small Modular Reactors, SMR) nagyságrenddel kevesebb áramot termelnek, mint a nagy erőművek, azonban méretükből fakadóan sokkal gyorsabban legyárthatóak lesznek, és szintén szén-dioxid-kibocsátás-mentesen működnek majd.

A jelentés szerint a kormánynak támogatnia kellene egy, az offshore (tengeri) szélenergia területén létrejött fejlett feldolgozóipari ellátási lánchoz hasonló SMR iparági struktúra megalapítását. A szélenergia támogatása hozzájárult ahhoz, hogy az iparág csökkenthesse a költségeket, ami később a támogatási igény csökkenését is eredményezte.

Az Egyesült Királyságnak megoldást kell találnia a villamosenergia-termelő kapacitások bővítésére Fotó: Pixabay

A testület úgy véli, a mini atomerőművek telepítése a 2030-as években valósulhatna meg. A brit SMR iparághoz nagy reményeket fűző Rolls-Royce az exportpiac nagyságát 446 milliárd fontra becsüli. A társaság konzorciumi formában tervezi a kis moduláris reaktorok gyártását.

A kormány  egyelőre még nem tárgyalta a jelentést, azonban Richard Harrington nukleáris energiaügyi miniszter közleményében szintén az SMR-ek brit gazdaság számára jelentett lehetőségét hangsúlyozta.

Neked ajánljuk
Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Németország törvényt hozott a szénalapú energiatermelés leállításáról A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam