2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Toyota napelemmel hasznosítja a kánikulát

Miközben az idei nyáron négy földrészen dőltek meg melegrekordok, addig környezetbarát Toyoták ezreit köszönhetjük az extrém időjárásnak – a japán márka angliai gyárában ugyanis napelemek biztosítják az üzem fenntartható energiaellátását.

A Toyota még 2011-ben szerelte fel burnastoni gyárát napelemekkel: összesen 16 800 panelt helyeztek el, amelyek összfelülete eléri a 30 600 négyzetmétert. Ezek évente négy megawatt elektromos energiát állítanak elő, amellyel 150 millió csésze teára elegendő vizet lehetne felforralni – ám a Toyota inkább az autógyártásban hasznosítja ezt a megújuló energiát: nem kevesebb mint 7000 autót tudnak így fenntartható módon gyártani.

Idén nyáron az Auris és Avensis modelleket gyártó üzem napelemei az előző két év átlagánál jóval több energiát termeltek – júniusban 32 százalék volt a többlet –, így a létesítmény a szokásosnál is tisztábban tudott üzemelni.

Toyoták ezreit köszönhetjük az extrém időjárásnak Fotó: Toyota

2014 óta a Toyota deeside-i (Észak-Wales) motorgyárában is napelemek biztosítják az üzem energiaellátásának tíz százalékát; itt évente 22 500 darab erőforrást építenek a nap energiáját hasznosítva. A két nagy-britanniai létesítményt egy 2008-ban útjára indított kísérleti projekt keretében szerelték fel szolárpanelekkel: a Toyota világszerte öt gyárában indította be a hulladékcsökkentést, a természeti erőforrások hatékony felhasználását és a környezetbarát működést célzó programot.

A Toyota Manufacturing UK két mintaüzeme évente összesen 3800 tonnával csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a napelemeknek köszönhetően,

a hosszú és forró nyár miatt azonban idén már több mint 4000-4200 tonnával tudják csökkenti a kibocsátás mértékét.

Neked ajánljuk
Lendületesen halad Magyarország a naperőművi kapacitás bővítésében Szívesen spórolnának napenergia segítségével a magyarok Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: autonavigator.hu
Vissza
Hírfolyam