2019. március 22., Beáta, Izolda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szerbiát is meghódítja a szélenergia?

Szerbiában rohamtempóban épülnek az újabb szélerőművek – a hétmilliós országban jelenleg három ilyen park van, de év végéig még kettőt helyeznének üzembe. Ezek mellett a Szerbiai Villanygazdaság Kostolacnál is építene szélparkot. 

A Keveváránál épülő szélparkban összesen 57 szélgenerátor lesz. A beruházó konzorcium, amelyet az Arab Emírségek vezet, 113 ezer háztartás számára biztosít majd áramot. További 70 ezer fogyasztónak lesz majd alternatív energiaforrása a Kovacica szélparknak köszönhetően, amelyet az izraeliek építenek.

Szerbiában is egyre több szélerőmű épül Fotó: Pixabay

Alibunar határában a belga Elisio tavaly helyezett üzembe egy szélparkot, és azonnal megkezdte egy másik építését, amely 43 ezer háztartást lát majd el villanyárammal. Az olasz Fintel erőművei két éve működnek már Kúlánál és Versecnél, ez a beruházó jelenleg Bánátban épít szélparkot.

Ha mindez elkészül, 500 megawatt lesz a szélparkok áramtermelési kapacitása, ami a paksi atomerőmű kapacitásának negyede. Mint kiderült, Szerbiában 2020 utánra további beruházásokat terveznek ezen a téren.

Neked ajánljuk
Hollandiában hamarosan az autópályákat is napelemekkel szerelik fel Kiskunfélegyházát is elérte a napelem-forradalom A Google azt is tudni fogja, hogy merről fúj majd a szél A vasúttársaság és a szemetelők küzdelme folytatódik Így szörföznek a delfinek az emberekkel (videók)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam