2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megújulók minden más energiaforrásnál olcsóbbak lehetnek

2010 és 2020 között körülbelül hatodára csökken a napenergia villamosenergia-termelési költsége, 2030-ra pedig közel nullára eshet – derült ki Sam Arie-nak, az UBS bank elemzőjének a Financial Timesban ismertetett elemzése szerint. 

A megújulók várhatóan hamarosan minden energiaforrásnál olcsóbbak lesznek, ami máris vállalatok stratégiai intézkedéseinek hullámát indította el az energiaszektorban – emeli ki az tanulmány. 

Míg korábban a szél- és napenergia bőséges támogatásokra szorult, vagyis a megújulók nagyjából a kormányzati támogatások függvényében tudtak bővülni, 2017 áttörést hozott e téren, és már olyan nagy szél- és napenergia-projektek tűntek fel, amelyek már támogatás és adókedvezmény nélkül is életképesek.

Ez azt jelenti, hogy

a megújulók már a technológiai fejlődés által megengedett tempóban képesek bővülni, nem pedig a világ energiaügyi minisztereinek rendeleteitől függően.

„A fejlődést az aukciós modell bevezetése is gyorsította, amely már eleve feltételezett egy fejlettségi szintet. A megújulók egymással való versengése olyan mértékű innovációt és hatékonyságjavulást hozott, melyre senki sem várt” – értékel az UBS elemzője.

Szép jövő várhat a megújuló energiaforrásokra Fotó: Freepik

Az Egyesült Királyságban a tendereztetés kevesebb mint felére csökkentette az offshore szélenergia költségét (illetve az aukción nyertes ajánlatok kötési árát) három év alatt, Németországban pedig hasonló mértékben csökkent a megújuló energia felára 2015 óta.

Először a szél- és napenergiafarmok indultak növekedésnek; másodszor maguk a vállalatok is. A közműcégek többnyire még regionális szereplők, gyakran egy-egy nemzeti piacra korlátozva. Ez várhatóan a jövőben olyan irányban változik majd, mint ahogy az az olaj- és gáziparban látható: kevesebb, de nagyobb vállalat verseng majd a globális piacon. Az UBS elemzője szerint így hamarosan a vállalatok új osztálya születik majd meg, a szél- és napenergia-óriások, akkora globális megújuló portfóliókkal, amelyek 10-20-szorosai lehetnek majd a maiaknak.

Neked ajánljuk
A megújulók most vezetnek, de az atom is reneszánszát éli Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam