2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napelemeknek kedvez a hőség

Több szempontból is meglepetést okozott a kitartó nyári meleg Európában: a szélkerekek átlagon alul teljesítettek, ám a kieső villamos energiát részben pótolták a napelemek. Az Egyesült Királyságban ugyanakkor ötéves csúcsot döntött a földgáz ára.

A Bloomberg a Vaisala OYJ adatfeldolgozó cég adatai alapján közölte, hogy az átlagosnál húsz százalékkal kevesebb áramot termeltek júliusban a szélfarmok. Kiderült az is, hogy egyes területeken, például Skóciában a 2018-as év eddig eltelt időszakában általánosan csökkent a szél ereje.

A kevesebb zöldenergiát sajnos jellem­zően gázerőművek segítségével pótolják, Nagy-Britanniában emiatt meg is emelkedett a földgáz ára.

A körülményeket a Vaisala a 2015 első negyedévében, az Egyesült Államokban tapasztaltakhoz hasonlította. Az a szélcsendes időszak több befektetőt arra késztetett, hogy komolyan megfontolja a portfóliójának sokszínűsítését. Nemcsak új területek bevonása, hanem más technológiák kipróbálása is szóba került akkor, és a Vaisala szerint az európai befektetőknek is ideje lenne elgondolkodniuk azon, hogyan tehetnék időjárás-ellenállóvá a zöld­energiapiacot.

Nyáron egyébként normálisnak számít a magas nyomású légáramlat, a különbség idén abból adódik, hogy a jelenség hosszú időre ragadt benn a kontinensen. A júliusi alacsony teljesítmény az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és Németország egyes részein szélfarmot üzemeltető vállalatok számára hasonlóan csekély eredményű májust és júniust követett.

A hőség kedvez a napelemeknek, de a szélfarmok teljesítménye jelentősen csökkent  Fotó: Freepik

A napos időjárás kedvezett a napelemparkoknak, amelyek egyes esetekben pótolták a szélcsend okozta termeléskiesést.

Németországban a szélkerekek által termelt áram a 2017-es értéknél ötödével kevesebb volt, ami 1,1 terawattóra csökkenést jelent. Ugyanakkor a napelemek 26 százalékkal, 1,4 terawattórával többet termeltek, mint tavaly.

A klímakutatások arra is rámutatnak, hogy a tartós hőhullámok előfordulásának veszélye növekszik, ezért tanulmányozza a Vaisala azt, hogy a mostanihoz hasonló szélcsendes időszakokban mennyire képesek pótolni a szélkerekek munkáját a napelemek. 

Neked ajánljuk
Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket Bécs leszámol a földgázzal Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam