2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

1:0 a villanyautók akksijának

Az Ajax focicsapat amszterdami stadionját elektromos autók számára gyártott, új és használt akkumulátorok látják el energiával. Ez a legnagyobb ilyen jellegű infrastruktúra Európában, és alighanem példaértékű modellként szolgálhat más nagy épületek energiaigényeinek fedezésére.

Az Ajax stadionja hagyományos áramhálózatból szerzi az energiát; az autóakkumulátoros megoldás tulajdonképpen egy standby-rendszer, amely az áramszünetek esetén szolgáltat energiát, vagy a túlzott áramfogyasztás esetén fedezi az extra igényeket.

Mégis fontos példa, mert hasonló megoldások alkalmazására bátorítja az épülettervezőket és -kivitelezőket világszerte, nem csak a megújuló energia használata okán.

Az amszterdami Johan Crujiff Aréna Fotó: Wikipedia

A villanyautók lítiumionos akkuja egyébként még évekig (!) működőképes, és továbbra is tud energiát tárolni. Nemrég itt mi is beszámoltunk a Nissan The Reborn Light nevű projektjéről, amelynek lényege, hogy a villanyjárgányban már nem használható akkumulátorcsomagot az utcai közvilágításhoz használják fel.

A folyamat az amszterdami stadion esetében a következőképpen működik: 

  • A komplexum tetején 4200 napelem működik, s az ezek által megtermelt energia 148 Nissan Leaf új és használt akkujába fut be, melyek tárolják azt.
  • A rendszer 3 megawatt energiát generál. Ebből félmillió darab iPhone-t lehet feltölteni, vagy 7000 háztartást ellátni árammal egy órán át.
  • Amikor a stadionban kevés áram fogy, visszatáplálja a nap sugaraiból megtermelt energiafelesleget a közüzemi áramhálózatba.
Neked ajánljuk
Fontos szerepe lehet a budapesti geotermikus energiának Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk A befektetőket is megnyerte magának a megújuló energia? Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak Mondj megálljt a szívószálnak (is)!
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam