2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Családi napelempark Nagykanizsán

Éves szinten nagyjából 500 háztartás villamosenergia-igényét fedezheti az a két új napelempark, amely Nagykanizsán, mintegy háromhektáros területen kapott helyet. 

A napelempark avatásán részt vett Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára is, aki az eseményen elmondta, hogy az előző európai uniós pénzügyi ciklus 760 milliárd forintos keretéhez képest jelenleg  kétszer annyi pályázati forrás áll rendelkezésre a megújuló energia termelésével kapcsolatos beruházásokra.

Hangsúlyozta, hogy a „zöldenergiát” termelő beruházások pályázati támogatása nemcsak vállalkozások, hanem magánszemélyek számára is elérhető.

Az Agro Boy Kft. és a Solaria Kft. által megépített egyik naperőműpark Nagykanizsa határában Fotó: MTI/Varga György

„A kormány célkitűzéseinek megfelelően az ITM folyamatosan keresi azokat a technológiai és támogatási lehetőségeket, amelyek ezt az arányt még tovább javítják. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen területen valósulnak meg a nagykanizsaihoz hasonló beruházások, itt ugyanis nem értékes termőföldön, hanem egy másra nem hasznosítható területen épült meg a kettős beruházás” – mondta Cseresnyés Péter.

Rétházi Csaba, az Agro Boy Kft. ügyvezetője az átadáson közölte, hogy a mintegy 400 millió forintos, saját tőkéből és hitelből megvalósított két napelempark együttesen 500 kilowatt termelési kapacitású, azaz évente nagyjából 500 háztartás teljes villamosenergia-igényét képes előállítani. A fia által vezetett Solaria Kft.-vel közösen mintegy háromhektáros területen összesen több mint 4 ezer napelemtáblát helyeztek el. A két naperőműparkot hamarosan rákapcsolják az E.ON energiahálózatára.

Neked ajánljuk
Naperőművet épített a Videoton Holding Kína napos oldala Az ALTEO megszerezte az MNB Növekedési Kötvényprogramban való részvételhez szükséges minősítést Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt
Tovább a forrásra: csalad.hu
Vissza
Hírfolyam