2018. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Családi napelempark Nagykanizsán

Éves szinten nagyjából 500 háztartás villamosenergia-igényét fedezheti az a két új napelempark, amely Nagykanizsán, mintegy háromhektáros területen kapott helyet. 

A napelempark avatásán részt vett Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára is, aki az eseményen elmondta, hogy az előző európai uniós pénzügyi ciklus 760 milliárd forintos keretéhez képest jelenleg  kétszer annyi pályázati forrás áll rendelkezésre a megújuló energia termelésével kapcsolatos beruházásokra.

Hangsúlyozta, hogy a „zöldenergiát” termelő beruházások pályázati támogatása nemcsak vállalkozások, hanem magánszemélyek számára is elérhető.

Az Agro Boy Kft. és a Solaria Kft. által megépített egyik naperőműpark Nagykanizsa határában Fotó: MTI/Varga György

„A kormány célkitűzéseinek megfelelően az ITM folyamatosan keresi azokat a technológiai és támogatási lehetőségeket, amelyek ezt az arányt még tovább javítják. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen területen valósulnak meg a nagykanizsaihoz hasonló beruházások, itt ugyanis nem értékes termőföldön, hanem egy másra nem hasznosítható területen épült meg a kettős beruházás” – mondta Cseresnyés Péter.

Rétházi Csaba, az Agro Boy Kft. ügyvezetője az átadáson közölte, hogy a mintegy 400 millió forintos, saját tőkéből és hitelből megvalósított két napelempark együttesen 500 kilowatt termelési kapacitású, azaz évente nagyjából 500 háztartás teljes villamosenergia-igényét képes előállítani. A fia által vezetett Solaria Kft.-vel közösen mintegy háromhektáros területen összesen több mint 4 ezer napelemtáblát helyeztek el. A két naperőműparkot hamarosan rákapcsolják az E.ON energiahálózatára.

Neked ajánljuk
Fordulóponthoz érkezett a világ energiaszektora Napelemes kiserőművet telepítettek egy zalai kórházra Napelemmel borított autópálya? Kínában már ilyen is van Őszi sportok: nincs kifogás! Baj lehet az ivóvízzel: tömeges megbetegedés történt Heves megyében
Tovább a forrásra: csalad.hu
Vissza
Hírfolyam