2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Működnek a budapesti okoslámpák

Energiatakarékosak, lehet rajtuk szabályozni a fényerőt, képesek feltölteni a villanyautókat, sőt még Wi-Fi-szolgáltatást is nyújtanak – egyebek mellett ilyen extrákkal rendelkeznek azok a budapesti okoslámpák, amelyek a IX. kerületi Lechner Ödön fasorban kaptak helyet.

A kísérleti projekt részeként öt, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak össze. Az energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas lámpatestek mellett az oszlopok további intelligens funkciókat biztosítanak, egyebek mellett Wi-Fi-szolgáltatást, videós térfigyelést, segélyhívást, elektromosjármű-töltést, környezetérzékelő szenzorokat és programozható LED-információs képernyőket.

Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász igazgatóságának elnöke elmondta: a beruházásban az Elmű-Émász ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vesz részt, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. a felállított oszlopok tulajdonosaként és a közvilágítás üzemeltetőjeként szintén befektető és finanszírozó, a Hofeka cég az oszlopok gyártója, a NETvisor pedig a rendszerintegrátor.

Az okoslámpa elektromos autók feltöltésére is jó Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese kiemelte: az önkormányzat a Smart City (Intelligens Város) koncepció kapcsán főként a főváros élhetőségére és ennek javítására helyezi a hangsúlyt.

 
Neked ajánljuk
Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke Budapesti? Ha igen, szánjon erre a kérdőívre néhány percet Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját A járvány elleni védekezés logikáját lehetne alkalmazni a klímapolitikában is?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam