2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biomassza nem megújuló energia

A környezetvédelem területén mindig is komoly viták voltak arról, hogy vajon a biomassza megoldást kínálhat-e modern korunk egyre növekvő energiaigényeire. Ezúttal a szabadfold.hu vette górcső alá a témát.

„Ma már egyértelmű: olyan értelemben, mint ahogyan a nap- vagy a szélenergia, semmiképpen sem lehet megújuló energiaforrásként említeni a növényeket. Téves az az általános vélekedés, amely szerint az erdőkből, a mezőgazdasági területekről származó biomasszát megújuló energiahordozónak tekintjük” – magyarázta Aszalós Réka, az MTA Ökológiai Kutatóintézetének tudományos munkatársa a szabadfold.hu-nak adott interjújában. 

A téves elgondolás azon alapszik, hogy a fa elégetésével a légkörbe kerülő szén-dioxid később az újabb erdők növekedésével ismét megkötődik. Ez önmagában igaz, ám az érvelés figyelmen kívül hagyja az időt.

Az erdők  fafajtától függően 30-60-120 év elteltével válnak vágáséretté, tehát ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a korábban a légkörbe engedett szén-dioxidot ismét megkössék.

Ennyi ideje azonban az embernek ma már nincs, ha még visszafordíthatóvá akarja tenni a klímaváltozást – vagyis megakadályozza, hogy a Föld légkörének átlaghőmérséklete az ipari forradalom kezdetéhez képest legfeljebb másfél fokkal emelkedjen.

Tévút lenne a biomassza?  Fotó: Pixabay

Mindez nem jelenti azt, hogy a biomassza teljes mértékben elhanyagolható a klímaváltozás lefékezése érdekében, ám a fát nem energiává kellene átalakítani, hanem inkább általa kiváltani az olyan, sok energiával előállítható anyagokat, mint például a beton. Energianyerés érdekében csupán a fa feldolgozása során keletkező hulladékot érdemes elégetni. Az erdőt legfeljebb akkor szabadna biomasszaként használni, ha a vágásforduló nem lenne hosszabb egy évtizednél. Ilyenek az úgynevezett energiaerdők, ám ezek a két-három évenként vágható ültetvények nem is tekinthetők erdőnek.

Éppen ezért javasolta az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete a döntéshozóknak, hogy a biomasszára ne tekintsenek megújuló energiaként.

A megoldást e tekintetben sokkal inkább a több lábon állás, elsősorban a szél-, s legfőképpen a napenergia felhasználása jelentheti.

Neked ajánljuk
Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása A zöld helyreállítással a klíma és a gazdaság is jobban járna Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam