2019. október 14., Helén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már üzemel az Alteo energiatárolója

Az Alteo zuglói erőművében átadták a csoport akkumulátoros villamosenergia-tároló létesítményét, amelynek célja a villamosenergia-rendszer frekvenciaszabályozásában való részvétel mellett a megújuló energiaforrások, elsősorban a szél- és naperőművek piaci alapú integrációjának elősegítése. 

Az energiatárolónak köszönhetően a társaság mérföldkőhöz érkezett a 2015-ben megvásárolt Sinergy Kft. 1,1 milliárd forint összértékű kutatás-fejlesztési projektje. A projekt központi célja az akkumulátoros villamosenergia-tároló rendszer integrációjának fejlesztése és optimalizálása. Ennek első elemeként készült el a most átadott villamosenergia-tároló, amelynek az üzembe helyezése után megkezdődik a tesztelési időszak. 

A k+f-projekt további fázisaiban sor kerül a meglévő szabályozó központ fejlesztésére, egy villamosenergia-alapú hőtermelő berendezés létesítésére és az időjárásfüggő termelőegységek magasabb szintű piaci integrációjára is.

Az Alteo Group zuglói erőműve Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A társaság szerint

az energiatároló pozitív hatást gyakorol a magyar villamosenergia-rendszerre is, és több szinten is képes megjelenni a rendszerszintű szolgáltatások piacán.

 
A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított közel 500 millió forintos támogatással valósul meg, 2017. július 1. és 2019. június 30. között.

„Az üzemeltetési tapasztalatok begyűjtése után reményeink szerint bizonyítható lesz, hogy a hazai energetikai piacon szükségszerű és elengedhetetlen az akkumulátoros energiatárolók használata” – fogalmazott ifj. Chikán Attila, az Alteo-csoport vezérigazgatója.

Neked ajánljuk
Magyarországon 2030-ra az előállított áram 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet Muszáj változtatnunk az energiafelhasználásunkon A Total megnyitotta ezredik napenergiával működő töltőállomását Közel 2000 új villanyautó került a magyar utakra az állami támogatásnak köszönhetően A csodavárás buktatóiról
Tovább a forrásra: tozsdeforum.hu
Vissza
Hírfolyam