2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergiában erősít az E.ON és az MVM-csoport

Új telepek építésével megháromszorozza napelemes kapacitását Magyarországon az E.ON, az új rendszerek háztartásokat és vállalkozásokat láthatnak el árammal. Az MVM-csoport ugyancsak napenergiában erősít: országszerte 110 naperőművet építenek, melyek még az idén megkezdhetik kereskedelmi üzemüket. 

Az E.ON Hungária Zrt. szerdai közleménye szerint Szappanos Sándor, a vállalat új ügyfélmegoldások igazgatója az új technológiák jelentőségét hangsúlyozta a napenergia hatékony hasznosításában. Hozzátette, hogy az új napelemes rendszerek építése mellett a már működő telephelyeket is fejlesztik.

A vállalat június végén kapcsolta rendszerbe első saját napelemtelepeit: a Szigetváron felépített hét 500 kilowatt névleges teljesítményű egység és a mohácsi 500 kilowattos napelempark 25 éven át kétezernél is több háztartás éves energiaigényét fedezi. A másfél milliárd forintos beruházás számításaik szerint 9 év alatt térülhet meg.

Az MVM-csoport 110 naperőművet épít idén országszerte, melyek az építő cég szerdai közlése szerint még ebben az évben kereskedelmi üzembe állhatnak. 

Az MVM Hungarowind Kft. 10 MW kapacitású, pécsi fotovoltaikus, napelemes erőműve 2018. április 18-án. A naperőmű évente 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett Fotó: Sóki Tamás, MTI

Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén, Barcs, Beremend, Bonyhád, Cece, Iregszemcse, Kemse, Komló, Lengyeltóti, Paks, Pécs, Sárbogárd, Somogytúr, Tamási és Zalaapáti térségében 24 kiserőmű létesül 6,793 milliárd forintból. 

Az NKM Áramhálózati Kft. területén, Cegléd, Gerendás, Hódmezővásárhely, Kecel, Kecskemét, Kiskunhalas, Kötegyán, Mezőkovácsháza, Soltvadkert, Szegvár és Újkígyós térségében 19 kiserőmű épül 5,378 milliárd forintból. 

Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. területén, Fehérgyarmat, Kétpó, Kisújszállás, Kisvárda, Körösújfalu, Mátészalka, Nagyhalász, Nyíradony, Nyírbogát, Püspökladány, Szajol, Tarpa és Tiszakécske térségében 21 kiserőmű jön létre 5,944 milliárd forintból. 

Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. engedélyesi területén, Bicske, Bodajk, Csorna, Csókakő, Fertőszéplak, Győrvár, Kajárpéc, Kisbér, Komárom, Kőszeg, Nagyvázsony, Öskü, Várpalota, Veszprém és Zalaegerszeg térségében 21 kiserőmű épül 5,944 milliárd forintból. 

Az Elmü-Émász területén, Bátonyterenye, Cigánd, Heréd, Jászapáti, Kisköre, Kakucs, Mezőkövesd, Parasznya, Ráckeve, Rózsaszentmárton, Sajóvámos, Sátoraljaújhely, Sülysáp, Taktaharkány, Tápiószecső és Törökbálint térségében 23 kiserőmű létesül 6,51 milliárd forintból. 

A 110 naperőmű összesen évi 68,246 gigawattórányi energia termelésével 26 750 háztartás szükségletét fedezheti, és évente 67 ezer tonnával mérsékelheti a szén-dioxid-kibocsátást.

A beruházások végeztével az MVM-csoport az ország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelője lesz – írták.

Neked ajánljuk
Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam