2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mini reaktorokból nyerne energiát a kanadai közlekedés

Kanadában nem mindennapi ötlettel segítenék az energiaellátást: a Canadian Nuclear Laboratories ugyanis olyan kisebb moduláris atomreaktorokat tervez, amelyek nemcsak áram-, hanem hidrogéntermelésére is alkalmasak. Ez komoly előrelépést jelenthetne a szállítási szektor szén-dioxid-mentesítésére.

A CNL Energy Program kutatási és fejlesztési igazgatója, Gina Strati elmondta, hogy a kis reaktorokat a kanadai vadonban tervezik elhelyezni.

A reaktorokkal hidrogént is előállíthatnak, amely tiszta üzemanyagként szolgál a közlekedés, a fűtés és más, szén-dioxid-igényes felhasználók számára.

Mini atomreaktorokból nyerne energiát a kanadai közlekedés Fotó: Canadian Nuclear Laboratories

Ha minden jól megy, 2026-ra már működhetnek a létesítmények. 

A reaktorok egyébként általában akkor nevezhetők kisebbnek, ha kevesebb mint 300 megawatt energiát termelnek. A Kanadában tervezettek pedig azért tekinthetők modulárisnak, mert gyári építés után a helyszínre szállíthatók, és föld alá telepíthetők.

Mint kiderült, a magántulajdonban lévő kanadai Nuclear Laboratories egy úgynevezett Clean Energy Research Parkot szeretne építeni, hogy a kis reaktorok mellett más tiszta technológiákat is tanulmányozhasson.

Neked ajánljuk
Szlovénia is az atomenergiában bízik A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez Elérte Kanadát a Dorian hurrikán Jó hír, hogy hosszú idő után idén kisebb lesz az ózonlyuk (videókkal) Környezetbarát textilkollekciót vezet be a Lidl
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam