2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Somogy megyét elárasztották a napelemek

Szinte gombamód szaporodnak a napelemek Somogy dombjain – a szakértők aranylázszerű befektetési hullámról beszélnek. Kaposhomokon a napokban adtak át egy öthektáros területen elterülő napelemparkot; a közeljövőben pedig újabb négy naperőmű épülhet a megyében. 

Kaposhomokon egy bólyi cég építette az egyenként 490 kWh-s kiserőműveket, az alacsony művelésű földeken. Barta István polgármester a sonline.hu-nak beszélt arról, hogy a beruházás nagy hasznot hoz a település számára. 

A naperőművet működtető Sunflower Energy és Suntotal Kft. már augusztus eleje óta végzi a keletkezett energia betáplálását a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) hálózatába – eddig öt darab erőművet telepítettek.

A cégcsoportnak több hasonló parkja is található az országban, a kaposhomoki a huszonhatodik, s a közeljövőben építenek egyet Kaposszerdahelyen is.

Világszerte gombamód szaporodnak a napelemek
Fotó: Pixabay

Lengyeltótiban és Nagyatádon is van egy-egy hasonló napelempark más cégek működtetésében, de épül egy Barcson is. Ott egy szlovák hátterű társaság végzi a kivitelezést, azon a területen, ahol egykor gombatermesztőt szeretett volna az önkormányzat – tudta meg a portál Karvalics Ottó polgármestertől.

Barcs lassan szó szerint a napfény városa is lehet, hiszen az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. is létesít egy méretes napelemparkot a Dráva-menti városban.

A tervek szerint év végére elkészülhet a somogytúri napelempark is, melyet 2019 elején helyeznek üzembe.

Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében? Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: sonline.hu
Vissza
Hírfolyam