2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas naperőművet épített a Terrán

A Terrán Cégcsoport olyan napelemparkot hozott létre a Baranya megyei Bólyban, amelynek segítségével megújuló energiából tudják biztosítani cserépgyártó üzemük teljes villamosenergia-ellátását. A kiserőmű 1600 darab napelemtáblából áll.

A kiserőmű a tervezést és az engedélyeztetést követően három hónap alatt készült el, a beruházás teljes költsége közel 170 millió forint volt. 

„Ezzel a beruházással a többi között az a célunk, hogy megmutassuk, mennyire hiszünk a megújuló energia fontosságában, jövőjében. Ennek egyik kiemelkedően fontos eleme, hogy a BME Elektronikus Eszközök Tanszékével partnerségben tavaly elkezdtük napelemes tetőcserepünk fejlesztését. Ezenkívül azt is szeretnénk bizonyítani, hogy nagy feldolgozói kapacitást igénylő gyárak teljes villamosenergia-igénye is kiszolgálható napelemes rendszerekkel. Mára egyértelművé vált, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése a feldolgozóipari társaságok számára is elengedhetetlen követelmény. Tudomásunk szerint a régióban működő cserépgyártók közül jelenleg csak a Terrán használ zöldenergiát a cserépgyártáshoz. Bízunk benne, hogy napelemparkunkkal jó példát tudunk mutatni a „zöld” gondolkodásmód elterjedéséhez” – hangsúlyozza Gódi Attila ügyvezető.

Így néz ki a Terrán napelemes erőműve Fotó: terranteto.hu

Mint kiderült, a későbbiekben a Terrán bólyi gyárát olyan referenciaüzemként kívánja felhasználni, melynek teljesítményadataihoz az iparág szereplőinek – ideértve akár a versenytársakat is – szabad hozzáférést adna.

Neked ajánljuk
A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Országos naperőműboom várható Napelemet minden háztetőre Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: profitonline.hu
Vissza
Hírfolyam