2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A teremtett világ védelme az egyház számára is fontos

A Békés megyei Jaminában, az evangélikus templom, a parókia és a gyülekezeti ház egyaránt megújuló forrásból fedezi a teljes energiafelhasználását. A napelemek felszereléskor még arra is ügyeltek, hogy megfelelő pontról nézve egy keresztet formáljanak.

„A teremtett világ védelme az egyház számára is fontos, ezért támogatunk minden olyan lépést, mely ezt szolgálája. Személy szerint én is jó dolognak tartom a megújuló energiát, és örömtelinek tartanám azok minél gyorsabb elterjedését. Természetesen azt is átgondoltuk, hogy a beruházás megtérül-e. Arra jutottunk, hogy igen, így nemcsak a környezetet védjük, hanem gazdaságilag is megéri. Az erőmű telepítésével ugyanis megspóroljuk az energiaköltséget, ez pedig többet jelent, mint ha az erre fordított forrást egy bankban hagytuk volna, ahol jelenleg csak minimális kamattal gyarapodik” – árulta el a helyi evangélikus egyházközség igazgató lelkésze, Kutyej Pál.

Mint kiderült, a beruházás költségeit a gyülekezet korábban eladott ingatlanjaiból származó összegből fedezték.

A tetőcserepek és a napelemek távolról nézve egy kereszt rajzolatát adják ki a jaminai evangélikus templomon Fotó: beol.hu/Lehoczky Péter

„Ezt egyébként a hívek is támogatták, tetszik nekik. Én úgy gondolom, a napelemrendszerek, a megújuló energia használata a legtöbbünk számára egy szimpatikus dolog, csak épp nincs rá forrásuk az embereknek, vagy ha van is, lehetnek olyanok, akik azért nem vágnak bele, mert nem ismerik, hogy ez gazdaságilag is megéri, kvázi hasznot termel. Ez az oldala talán még nincs annyira kidomborítva, ezt véleményem szerint jobban is lehetne hangsúlyozni” – osztotta meg észrevételeit a lelkész.

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: beol.hu
Vissza
Hírfolyam