2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemekkel villamosítanák a legszegényebb országokat

Afrikában jelenleg mintegy félmilliárd ember lakik olyan házban, ahova nincs bekötve a villany. A Bboxx nevű startup a megújuló energiában látja a megoldást: a cég ugyanis olcsó napelemekkel tenné lehetővé, hogy a legszegényebbek is hozzáférjenek az elektromossághoz. 

Úgy forradalmasíthatják az olcsó napelemek az energiaellátást Afrikában, mint a mobiltelefonok a kommunikációt, véli a napenergiában utazó, Bboxx nevű startup.

A Bboxx egyik alapítója elmondta, kifejezetten azért indította el cégét, hogy napelemekkel tudja ellátni azokat, akiknek jelenleg egyáltalán nem jut áram. Szerinte

az olcsó napelemek segítségével Afrikában 2020-ig 20 millió ember lakását tudják villamosítani.

A Bboxx modellje az, hogy bárhova felszerelhető, akkumulátorokra kötött napelemeket árul, kiegészítve mobilcsomagokkal. Az ember havi díjat fizet a csomagért, amelyben benne van a napelemek bérleti díja és a mobil havi díja is.

Fotó: Bboxxx/Power Africa

Az, hogy hogyan fizet az ember, attól függ, mivel foglalkozik: a fölművelésből élőknek például elég aratás után rendezni a számlákat, míg például egy taxisofőrnek, akinek állandó bevételi forrása van, egyből kell fizetnie. A havi díjak igen alacsonyak, a legdrágább csomag is csak havi 80 dollár (2400 forint). Ez afrikai viszonylatban is igen jó ár.

Az utóbbi időben jelentősen csökkent a napelemek ára is, 2010 óta az alkatrészek ára 70 százalékkal esett. A piacesprofit.hu a Quartz nyomán azt írja, hogy hamarosan olcsóbbá válhatnak a napelemek, mint az elektromos vezetékek kiépítése. Ez gyökeres változást hozhat az energiaellátásban, hiszen az újonnan épülő lakások esetében  jobban megéri majd saját napelemrendszert telepíteni, mint az elektromos hálózatra csatlakozni.

A megoldást afrikai államok is támogatják, nemrég a Kongói Demokratikus Köztársaság kötött 2,5 millió dolláros szerződést a céggel több millió lakás villamosítására. Emellett nem a startup az egyetlen cég, amely fantáziát lát Afrikában és a tömegeknek szánt napelemekben. Az Orange Energie multivállalat például már árulja saját napelemkészletét.

Neked ajánljuk
Átadták Nógrád megye legnagyobb napelemparkját Európai rekorder lehet az Audi gigantikus méretű naperőműve 69 ezer napelem termelheti a tiszta energiát Kanadában Tömegesen kóborolnak éhes jegesmedvék a csukcsföldi város közelében A karácsony az ajándékozás és az adományozás ideje...
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam