2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemekkel villamosítanák a legszegényebb országokat

Afrikában jelenleg mintegy félmilliárd ember lakik olyan házban, ahova nincs bekötve a villany. A Bboxx nevű startup a megújuló energiában látja a megoldást: a cég ugyanis olcsó napelemekkel tenné lehetővé, hogy a legszegényebbek is hozzáférjenek az elektromossághoz. 

Úgy forradalmasíthatják az olcsó napelemek az energiaellátást Afrikában, mint a mobiltelefonok a kommunikációt, véli a napenergiában utazó, Bboxx nevű startup.

A Bboxx egyik alapítója elmondta, kifejezetten azért indította el cégét, hogy napelemekkel tudja ellátni azokat, akiknek jelenleg egyáltalán nem jut áram. Szerinte

az olcsó napelemek segítségével Afrikában 2020-ig 20 millió ember lakását tudják villamosítani.

A Bboxx modellje az, hogy bárhova felszerelhető, akkumulátorokra kötött napelemeket árul, kiegészítve mobilcsomagokkal. Az ember havi díjat fizet a csomagért, amelyben benne van a napelemek bérleti díja és a mobil havi díja is.

Fotó: Bboxxx/Power Africa

Az, hogy hogyan fizet az ember, attól függ, mivel foglalkozik: a fölművelésből élőknek például elég aratás után rendezni a számlákat, míg például egy taxisofőrnek, akinek állandó bevételi forrása van, egyből kell fizetnie. A havi díjak igen alacsonyak, a legdrágább csomag is csak havi 80 dollár (2400 forint). Ez afrikai viszonylatban is igen jó ár.

Az utóbbi időben jelentősen csökkent a napelemek ára is, 2010 óta az alkatrészek ára 70 százalékkal esett. A piacesprofit.hu a Quartz nyomán azt írja, hogy hamarosan olcsóbbá válhatnak a napelemek, mint az elektromos vezetékek kiépítése. Ez gyökeres változást hozhat az energiaellátásban, hiszen az újonnan épülő lakások esetében  jobban megéri majd saját napelemrendszert telepíteni, mint az elektromos hálózatra csatlakozni.

A megoldást afrikai államok is támogatják, nemrég a Kongói Demokratikus Köztársaság kötött 2,5 millió dolláros szerződést a céggel több millió lakás villamosítására. Emellett nem a startup az egyetlen cég, amely fantáziát lát Afrikában és a tömegeknek szánt napelemekben. Az Orange Energie multivállalat például már árulja saját napelemkészletét.

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Hogyan alakult a háztáji naperőművek száma az utóbbi évtizedben Magyarországon? Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam