2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elszállhat a világ áramfogyasztása

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) elemzése szerint 2050-ig a jelenlegihez képest 57 százalékkal bővülhet a világ villamosenergia-igénye. A fogyasztás mintegy fele Kínához és Indiához kötődik, de Afrika, a Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia is kiveszi majd a részét a bővülésből.

A jelentés szerint a globális villamosenergia-mixben a nap- és szélenergia aránya 50 százalékra emelkedik a század közepére, a költségek csökkenése és az energiatároló technológia fejlődése által is hajtva.

A világ áramtermelésében 2050-ben a szén súlya várhatóan csak 11 százalék lesz – állítja a BNEF.

A fogyasztás 25 ezerről 38 700  terawattórára bővülhet, az igény növekedése pedig a termelő kapacitások terén jelentős új beruházások létrejöttét eredményezheti Fotó: Pixabay

A lítiumion akkumulátorok költségei tovább csökkennek majd azt követően, hogy 2010 és 2018 között 80 százalékkal estek. A jelentés szerint 2050-re már széles körben elterjednek az akkumulátoros energiatárolók, amelyek kétharmada hálózati szintű, harmada pedig háztartási telepítésű lesz majd.

A prognózis kitért arra is, hogy a globális fogyasztás 9 százaléka az elektromos járművekhez fog kötődni. 

Neked ajánljuk
Új lendületet vehet a hazai biomassza-termelés Megújulótervek a Shellnél Egy játékosnak tűnő modell a települések jövőjét mutatja meg A klíma mesterséges alakításának kérdése kilépett a nagypolitika porondjára Varázslatos Magyarország, a közelünkben lévő természeti szépségekkel
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam