2019. augusztus 18., Ilona
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elszállhat a világ áramfogyasztása

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) elemzése szerint 2050-ig a jelenlegihez képest 57 százalékkal bővülhet a világ villamosenergia-igénye. A fogyasztás mintegy fele Kínához és Indiához kötődik, de Afrika, a Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia is kiveszi majd a részét a bővülésből.

A jelentés szerint a globális villamosenergia-mixben a nap- és szélenergia aránya 50 százalékra emelkedik a század közepére, a költségek csökkenése és az energiatároló technológia fejlődése által is hajtva.

A világ áramtermelésében 2050-ben a szén súlya várhatóan csak 11 százalék lesz – állítja a BNEF.

A fogyasztás 25 ezerről 38 700  terawattórára bővülhet, az igény növekedése pedig a termelő kapacitások terén jelentős új beruházások létrejöttét eredményezheti Fotó: Pixabay

A lítiumion akkumulátorok költségei tovább csökkennek majd azt követően, hogy 2010 és 2018 között 80 százalékkal estek. A jelentés szerint 2050-re már széles körben elterjednek az akkumulátoros energiatárolók, amelyek kétharmada hálózati szintű, harmada pedig háztartási telepítésű lesz majd.

A prognózis kitért arra is, hogy a globális fogyasztás 9 százaléka az elektromos járművekhez fog kötődni. 

Neked ajánljuk
Európának egyre kevésbé van szüksége a szénerőművekre A hőség miatt Németországban le kellene állítani egy atomerőművet A végtelenbe és tovább: a napvitorla-küldetés Környezetbarát startupokkal is dolgozik az IKEA Életveszélyes a lébényi erdő
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam