2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemet kapott a 100 éves oslói stadion

A norvég kormány is aláírta a párizsi klímavédelmi egyezményt, s rendkívül erősen fókuszál a környezetbarát megoldások kifejlesztésére és alkalmazására. Legutóbb a 100 éves oslói Bislett Stadionra szereltek fel napelemeket, hogy ezzel is csökkentsék az ország szén-dioxid-kibocsátását.

A stadion tetején lévő fotovoltaikus rendszert a norvég kulturális és sportminisztérium megbízásából készítették el, a teljesítménye pedig 212,55 kilowatt.

 A kabinet az oslói projekttel azt kívánja üzenni, hogy kiáll a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítása mellett.

A rendszer egyébként 654 darab Panasonic Hit N325 napelemes modulból áll, s évente 150 000 kilowattóra áramot termel, amelyet teljes mértékben a stadionban használnak fel.

A Bislett Stadionban rendezték egyebek mellett az 1946-os atlétikai Európa-bajnokságot és az 1952-es Téli Olimpiai Játékokat Fotó: Wikimedia

Jan Erik Johansen, a rendszert felszerelő Abmas Elektro vezérigazgatója elmondta, hogy a norvég kormány vállalta, hogy az ország szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig 40 százalékkal csökkenti. A felszerelt fotovoltaikus rendszer az első lépés ebbe az irányba, és a projekt mérföldkő Norvégia életében. 

Neked ajánljuk
Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora A klímaváltozás a napelemeket sem kíméli Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam