2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Energiapiac: erre készül Kína

Kína felgyorsítja a nap- és szélenergia-hasznosítás támogatásának kivezetését annak érdekében, hogy az energiapiacon valós árakon versenyezzenek egymással a megújuló és a hagyományos források.

Kína a környezetszennyező energiaforrásoktól való függőségének felszámolása érdekében támogatásokkal ösztönözte technológiai fejlesztésre az energiatermelő ágazatot. A költségvetés terheinek enyhítése céljából most viszont már az áramfejlesztési támogatások leépítésére készül.

A National Energy Administration nemzeti energiahivatal (NEA) iparági konzultációs szándékkal készített tervezete szerint a megújuló energiaforrásokra támaszkodó energiatermelés ösztönzését pénzügyi támogatásról regionális szintű technológiai és szabályozási ösztönzőkre helyezik át.

Légi felvétel a Sanhszi tartományban fekvő tatungi panda alakú napelemfarmról Fotó: MTI/EPA/Ho Hvi Jang

A NEA tervezete rámutat, hogy egyes régiókban már sikerült költségegyensúlyt kialakítani a különböző energiaforrások között, amiből más régiók is tanulhatnak. A dokumentum egyúttal felszólítja az áramszolgáltató vállalatokat arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a támogatást nem igénylő fejlesztési projekteknek, és gondoskodjanak a szél- és napenergiával termelt áram betáplálásához szükséges hálózati kapacitás kiépítéséről.

A napenergia-termelés költsége 2007 és 2017 között kilencven százalékkal csökkent a GCL New Energy Holdings, az egyik legnagyobb kínai tisztaenergia-termelő vállalat augusztusban közzétett jelentése szerint. A cég úgy véli, már egy éven belül is árparitás alakulhat ki a különböző áramtermelési formák között.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam