2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napenergia átment a hurrikánteszten

Az Észak-Karolina államban található naperőművek zöme a Florence hurrikánnal az előző héten érkező extrém szél és csapadékmennyiség ellenére is sértetlen maradt. A természeti csapás az első nagy extrém időjárási teszt volt a jelentős napenergia-termelő kapacitás számára. 

Az Egyesült Államokban Kalifornia után Észak-Karolina ad otthont a második legnagyobb napenergia-termelő kapacitásnak, melynek zömét az elmúlt két évben, a Matthew hurrikán pusztítását követően telepítették. Egészen mostanáig azonban nem lehetett tudni, hogy a  folyamatosan bővülő naperőműparkja  mennyire lenne képes ellenállni egy hurrikán pusztító erejének. Ezért a szeptember 14-én lecsapó Florence hurrikán az első jelentősebb extrém időjárási tesztet jelentette a napenergiának; az Egyesült Államokban az ország délkeleti régiójában bővülnek leggyorsabban.

Az erős szél és a rekordmennyiségű eső ellenére a napelemfarmok többsége minimális sérülésekkel megúszta a hurrikánt.

Mint kiderült, a Duke egyik 60 megawattos farmjának 12 panelje sérült meg, amely kevesebb, mint az ott telepített panelek 1 százaléka. A Strata Solar több száz szolárfarmjából csak két egység szenvedett kisebb, elszigetelt sérüléseket.

A tetőre telepített háztartási kiserőművek esetében ugyancsak kis rombolásról számoltak be, ugyanakkor a vihar által legsúlyosabban érintett területekről egyelőre kevés visszajelzés érkezett.

Hatalmas károkat okozott a Florence hurrikán Fotó:MTI/AP/David Goldman

A naperőműveknél jelentősebb hatással volt a hurrikán az állam atomerőműveire. A Duke a vihar előtt leállította a várhatóan leginkább érintett egységeit. A Brunswick atomerőmű esetében az áradás miatt időszakosan alacsony fokozatú vészhelyzet állt elő, így csak szerdán tudták az erőmű egyik blokkját újraindítani. A nagyobb McGuire atomerőmű termelését 50 százalékkal fogták vissza a vihar miatt.

Ahogy a szélsőséges időjárási jelenségek alkalmával lenni szokott, a vihar ezúttal sem annyira a termelőegységeket, sokkal inkább a villamosenergia-hálózatot károsította. A Duke Energy 3,4 millió észak-karolinai fogyasztója közül minden második tapasztalhatott hosszabb-rövidebb áramszünetet a hurrikán miatt.

Neked ajánljuk
Napelemgyár épül Kecskeméten 2019-ben 1 millió napelemet telepítettek az Ikea-áruházak tetejére A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam