2018. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A Tesláé lehet a világ legnagyobb tetőre szerelt napelemparkja

Eddig nem látott képet posztolt a Tesla a Gigafactory 1 akkumulátorgyár tetején épülő napelemparkról, ismételten megerősítve, hogy a nevadai létesítmény a világ legnagyobb teljesítményű tetőre telepített napelemrendszerének ad majd otthont. 

A Tesla gigagyárára tervezett 70 MW-os áramtermelő berendezésegyüttesről először tavaly januárban esett szó, s a vállalat már akkor azt nyilatkozta, hogy az akkori legnagyobbnál körülbelül hétszer hatalmasabb lesz, és a földre telepített napelemtáblák segítségével 100 százalékban képes lesz megújulóból biztosítani a Gigafactory 1 működéséhez szükséges energiát.

Több mint egy évvel a projekt bejelentése után a Tesla neki is látott az építési munkálatoknak, ám a Gigafactory 1 külsőleg nem sokat változott, mivel az Elon Musk vezette vállalat minden idejét az autók és a bennük helyet kapó akkumulátorok gyártásának szentelte. 

Légi felvétel a napelemekről  Fotó: Elektrek

Augusztus végén ismét megkezdték a napelempark bővítését, ennek eredményeképpen a feltelepített napelempanelek száma a kétszeresére nőtt, ám a legutóbbi légi felvételeken jól kivehető, hogy még mindig csupán a tető egy parányi részét fedik le, és a 70 MW elérése még borzasztó messze van.

A napelemparkról frissen posztolt fotó Fotó: Tesla

A Tesla elárulta, hogy a park nagyjából 200 000 modulból épül fel, azaz minden napelem körülbelül 350 W teljesítményű.

A jelenlegi csúcstartó egyébként az Apple kaliforniai főhadiszállása, ahol 17 MW-nyi napelem biztosítja a tiszta elektromosságot, utána pedig egy Los Angeles-i raktáron elhelyezett naperőmű következik a sorban 16,4 MW-os névleges teljesítménnyel, valamint egy indiai rendszer 11,5 MW-tal.

Neked ajánljuk
Jó biznisz a Tesla akkutelepe Kanada is befizet Musk aksijára Az örök késők megmentője? Indiában debütál Elon Musk emberi csőpostája Legkevésbé a fiataloknak fontos a szelektív hulladékgyűjtés Fazékmustra: nem mindegy, miben fő az étel
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam