2018. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már épül hazánk eddigi legnagyobb fotovoltaikus erőműve

Lerakták annak a húsz megawattos fotovoltaikus erőműnek az alapkövét, melyet a Mátrai Erőmű létesít Bükkábrányban. A beruházásnak köszönhetően a kivitelezés után egy kisebb várost is el tudnak majd látni villamos energiával. 

A környezetbarát létesítményt egy bányaművelés után rekultivált, korábbi meddőhányó 33 hektáros területén építik meg, és Magyarország legnagyobb naperőműve lesz.

A legújabb technológiával készülő, költséghatékony fotovoltaikus erőmű mintegy 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll majd.

Az erőmű mintegy 4 ezer háztartást lesz képes ellátni villamos energiával. A próbaüzem a tervek szerint decemberben kezdődhet, az üzemszerű működés 2019 tavaszától indul. A beruházást a Mátrai Erőmű 25 százalékban saját erőből, 75 százalékban pedig bankhitelből fedezi.

Napelempark a németországi Senftenbergben Fotó: Wikimedia

Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatósági elnöke a beruházás kapcsán kifejtette: a megújuló energiatermelési fejlesztésekkel olyan beruházási koncepciót kívánnak megvalósítani, amely mellett megőrzik piaci pozíciójukat. A vállalat kívánja 2030-ban is előállítani az itthon fogyasztott áram 15 százalékát, ami a hazai termelés ötödét jelenti.

Neked ajánljuk
Hazánkat is eláraszthatják a napelemek Óriási napelemes beruházás indul Törökországban Megújuló eső a sivatagban Így kerülje el a felesleges szemetelést az ünnepek alatt Fenntartható befektetési alapot indít a Fidelity International
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam