2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felturbózták a szélturbinákat

Mérföldkőhöz ért a globális szélturbinagyártó ipar, miután az MHI Vestas a Global Wind Summiton  bemutatta a világ első, kereskedelmi forgalomba kerülő  V164-10.0 MW nevű turbináját, amely közel hatezer átlagos német háztartást képes villamos energiával ellátni.

A 10 megawattos névleges teljesítményű turbina rotorátmérője 160 méter, egy-egy lapát 80 méter hosszú, tömege 35 tonna. Az egyebek mellett a rotorok tengelyét, valamint a generátort tartalmazó úgynevezett gondola 20 méter hosszú, szélessége és magassága 8 méter, tömege 390 tonna. A szélerőmű magassága alapjától a csúcsáig 187 méter.

Az iparágban éles verseny folyik a fejlesztők – Vestas, GE Renewables Energy, Siemens, Gamesa – között,

a fejlődés egyik fő jellemzője pedig a turbinák méretének fokozatos növelése.

A V164-10.0 MW  nevű szélturbina igazi mérföldkő Fotó: mhivestasoffshore.com

A legnagyobb erőműveket eddig is a Vestas telepítette, a 8,8 MW-os modell után a 9,5 megawattos egység idén júniusban teljesítette a minősítési tesztet, telepítése jövőre kezdődhet. A most bejelentett 10 MW-os típus ez utóbbi fejlesztett verziója.

A GE Renenwables Energy márciusban jelentette be, hogy egy 12 MW-os offshore szélturbinát fejleszt, amelyet demonstrációs céllal már 2019-ben telepíthetnek, majd 2021-től válhat elérhetővé a kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk
Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia Kevesebb villamos energiát használtunk el idén januárban, mint tavaly A világ legnagyobb szélturbinája Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam