2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergia: nulla közelébe csökkenhet az ár 2030-ra

2010 és 2020 között körülbelül hatodára csökken a napenergia villamosenergia-termelési költsége, 2030-ra pedig közel nullára eshet – derül ki Sam Arie-nak, az UBS bank elemzőjének Financial Timesban ismertetett elemzéséből. 

A megújulók várhatóan hamarosan minden energiaforrásnál olcsóbbak lesznek, ami máris vállalatok stratégiai intézkedéseinek hullámát indította el az energiaszektorban – emeli ki az elemzés. 

Míg korábban a szél- és napenergia bőséges támogatásokra szorult, addig 2017 áttörést hozott, és már olyan nagy szél- és napenergia-projektek tűntek fel, amelyek már támogatás és adókedvezmény nélkül is életképesek. Ez azt jelenti, hogy

a megújulók már a technológiai fejlődés által megengedett tempóban képesek bővülni.

Tovább csökkenhet a megújuló energia ára Fotó: Freepik

„A fejlődést az aukciós modell bevezetése is gyorsította, amely már eleve feltételezett egy fejlettségi szintet. A megújulók egymással való versengése, illetve a modell  olyan mértékű innovációt és hatékonyságjavulást hozott, amilyenre senki sem várt” – értékel az UBS elemzője.

Az Egyesült Királyságban a tendereztetés kevesebb mint felére csökkentette az offshore szélenergia költségét három év alatt, Németországban pedig hasonló mértékben csökkent a megújuló energia felára 2015 óta. 

Neked ajánljuk
Bécs leszámol a földgázzal Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Napelemet minden háztetőre Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam