2019. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergia: nulla közelébe csökkenhet az ár 2030-ra

2010 és 2020 között körülbelül hatodára csökken a napenergia villamosenergia-termelési költsége, 2030-ra pedig közel nullára eshet – derül ki Sam Arie-nak, az UBS bank elemzőjének Financial Timesban ismertetett elemzéséből. 

A megújulók várhatóan hamarosan minden energiaforrásnál olcsóbbak lesznek, ami máris vállalatok stratégiai intézkedéseinek hullámát indította el az energiaszektorban – emeli ki az elemzés. 

Míg korábban a szél- és napenergia bőséges támogatásokra szorult, addig 2017 áttörést hozott, és már olyan nagy szél- és napenergia-projektek tűntek fel, amelyek már támogatás és adókedvezmény nélkül is életképesek. Ez azt jelenti, hogy

a megújulók már a technológiai fejlődés által megengedett tempóban képesek bővülni.

Tovább csökkenhet a megújuló energia ára Fotó: Freepik

„A fejlődést az aukciós modell bevezetése is gyorsította, amely már eleve feltételezett egy fejlettségi szintet. A megújulók egymással való versengése, illetve a modell  olyan mértékű innovációt és hatékonyságjavulást hozott, amilyenre senki sem várt” – értékel az UBS elemzője.

Az Egyesült Királyságban a tendereztetés kevesebb mint felére csökkentette az offshore szélenergia költségét három év alatt, Németországban pedig hasonló mértékben csökkent a megújuló energia felára 2015 óta. 

Neked ajánljuk
Tiszta levegő nélkül tiszta energia sincs Óriási napelemes beruházásra készül az Elmű Németország tovább erősít napenergiában Mit teremtettek az alkotó energiák? Már kisebb légszennyezettségnél is tájékoztatnák a budapestieket
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam