2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Duplázódhat idén a hazai napenergia-termelés

A napelemek sokat segíthetnek abban, hogy megmentsük magunkat a fosszilis energia kártékony következményeitől. Jó hír, hogy idehaza igazi mérföldkőhöz érhetünk: ha minden jól megy, akkor idén a duplájára nőhet a napenergia-termelő kapacitásunk. 

2018-ban 400 MW új naperőmű-kapacitás is települhet Magyarországon, ekkora mennyiséget még csak megközelítőleg sem telepítettek korábban egyetlen évben itthon.

A bővülés nagyrészt a 2016 végéig benyújtott KÁT-engedélyek nyomán várható, ezek alapján idén 200-300 MW új kapacitás valósulhat meg – a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító negyedéves adatai alapján alaposan felgyorsulhatott a nagyobb naperőművek telepítése.

„Mindehhez a legfeljebb 50 kW beépített teljesítőképességű, háztartási méretű kiserőművek is érdemben hozzájárulhatnak” – mondta a portfolio.hu-nak Szolnoki Ádám, a Manap Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke.

A pécsi naperőmű  Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előzetes adatai szerint a tavalyi és tavalyelőtti 60 MW után idén 80-100 megawattal bővülhet a hazai háztartási kiserőmű-kapacitás, így a teljes hazai kiépített naperőmű-kapacitásnak az év végén várhatóan a felét fogják kitenni. 

A teljes hazai napenergia-termelő kapacitás 2017 végén 310-370 MW körül lehetett. Amennyiben tehát a várt további fejlesztések megvalósulnak, év végére a magyarországi naperőmű-kapacitás egy csapásra több mint megduplázódhat 2018-ban, és decemberre megközelítheti a 800 MW-ot is.

A portfolio.hu értesülése szerint ráadásul a megújulóenergia-támogatási rendszer új koncepciója heteken belül elkészülhet, ez pedig sokat segíthet abban, hogy hazánkban is nagyobb teret nyerjen a napenergia. 

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia Debrecenben is segít a rászorulóknak a Regőczi Alapítvány
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam