2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Útra kész a világ első úszó atomerőműve

Betöltötték a nukleáris fűtőelemeket a világ első és egyetlen úszó atomerőművének mindkét reaktorába, így útra készen áll a Lomonoszov akadémikus nevét viselő úszó erőmű – közölte a Rosatom Central Europe magyarországi fióktelepe.

Májusban itt mi is beszámoltunk arról, hogy vízre tették a világ első úszó atomerőművét, melyet azért építettek meg, hogy kiváltsa az elöregedő Bilibinói Atomerőművet és a Csaunszk szénerőművet – az új létesítmény

a jelenlegi szinthez képest évi 50 000 tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

„A szentpétervári hajógyárban megépített erőművet a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve tavasszal vontatták Murmanszkba, ahol reaktorait feltöltötték nukleáris fűtőanyaggal. A következő kulcsfontosságú szakasz a fizikai indítás lesz október–novemberben, ezt követik a komplex tesztek, amelyeket még azelőtt el kell végezni, mielőtt a reaktorok elérik a projektben meghatározott teljesítményt” – közölte Vitalij Trutnyev, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern úszó atomerőművek építési és üzemeltetési igazgatóságának vezetője.

Az úszó atomerőművet jövőre vontatják a Csukcsföldi Autonóm Körzetben található Pevek városba Fotó: Roszatom

A Roszatom tájékoztatása szerint az úszó atomerőmű teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztonsági követelményeinek, és nem jelent veszélyt a környezetre. A 70 megawatt villamos teljesítménnyel rendelkező két KLT-40C típusú reaktor egy hozzávetőleg százezer lakosú város folyamatos energiaellátását képes biztosítani. A blokkok sziget üzemmódban is üzemelhetnek, és alkalmassá tehetők tengervíz sótalanítására is.

A Roszatom már dolgozik az úszó atomerőművek második generációján, amelyet optimalizált úszó atomerőműveknek neveztek el, ezek két RITM-200M reaktorral épülnek, amelyek teljesítménye egyenként 50 MW lesz. 

Neked ajánljuk
A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki A szénadó lehet a klímaválság ellenszere? Üzenet a jövőnek Észak-Amerika komoly hőséggel küzd A klímaváltozás áldozata lehet a burgonya
Tovább a forrásra: nool.hu
Vissza
Hírfolyam