2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felavatták a csernobili napelemparkot

Csernobilban átadták az első napelemparkot, amely a négyes blokk felrobbant reaktora mellett kapott helyet. Az új létesítménynek köszönhetően közel kétezer ukrán háztartást tudnak majd ellátni megújuló energiával. 

Ukrajna csökkenteni szeretné az energiafüggőségét Oroszországtól, ráadásul van egy hatalmas sugárszennyezett területe, amely kitűnően alkalmas napelemfarm telepítésére, így Kijev megengedi a külföldi és ukrán cégeknek, hogy azok saját pénzből napelemeket telepítsenek, miközben az állam egy fillért sem költ – erről itt számoltunk be korábban. 

Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország a mai napig érzi a katasztrófa hatását, Csernobil környékén van egy 30 kilométer sugarú zóna, ami még több száz évig szennyezett lesz. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne lehetne hasznosítani, a napelemeknek nem árt a sugárzás. A tervek szerint

a teljes farm akár a csernobili atomerőmű teljesítményének a felére is képes lehet.

A napenergia az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező megújuló energiaforrás, amely a mai technológiai fejlettségnek köszönhetően már kifejezetten hatékonyan felhasználható. 

Neked ajánljuk
Árzuhanás várhat a napelemekre? Újabb naperőműveket épített az MVM Napelemparkokkal zöldít a Toyota Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam