2018. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Felavatták a csernobili napelemparkot

Csernobilban átadták az első napelemparkot, amely a négyes blokk felrobbant reaktora mellett kapott helyet. Az új létesítménynek köszönhetően közel kétezer ukrán háztartást tudnak majd ellátni megújuló energiával. 

Ukrajna csökkenteni szeretné az energiafüggőségét Oroszországtól, ráadásul van egy hatalmas sugárszennyezett területe, amely kitűnően alkalmas napelemfarm telepítésére, így Kijev megengedi a külföldi és ukrán cégeknek, hogy azok saját pénzből napelemeket telepítsenek, miközben az állam egy fillért sem költ – erről itt számoltunk be korábban. 

Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország a mai napig érzi a katasztrófa hatását, Csernobil környékén van egy 30 kilométer sugarú zóna, ami még több száz évig szennyezett lesz. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne lehetne hasznosítani, a napelemeknek nem árt a sugárzás. A tervek szerint

a teljes farm akár a csernobili atomerőmű teljesítményének a felére is képes lehet.

A napenergia az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező megújuló energiaforrás, amely a mai technológiai fejlettségnek köszönhetően már kifejezetten hatékonyan felhasználható. 

Neked ajánljuk
Ukrajnában is megújuló szelek fújnak A szomszédban épül Európa egyik legnagyobb naperőműve Hazánk 15 tonna klórt adományoz a kárpátaljai ivóvíz tisztításához Legkevésbé a fiataloknak fontos a szelektív hulladékgyűjtés Fazékmustra: nem mindegy, miben fő az étel
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam