2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Tesla véget vetett az ausztrál gázuralomnak

Jelentősen átalakította Dél-Ausztrália áramellátását a Tesla egy éve telepített 100 MW/129 megawattórás akkumulátoros energiatároló kapacitása működése első évében. Amellett, hogy az ellátás stabilabbá vált, költsége is érezhetően csökkent, ez pedig egyenesen a gáz egyeduralmának a végéhez vezetett.

Itt írtunk arról, hogy Elon Musk tavaly márciusban tett ígéretet arra, hogy egy 100 megawattórás kapacitású teleppel 100 napon belül megoldja Dél-Ausztrália áramellátási problémáit. A Tesla-vezérnek sikerült a feladat abszolválása, aminek a gázszolgáltatók aligha örülhetnek. 

A háttérkapacitások biztosításában korábban szinte monopolhelyzetet élvező gázerőművek egy csapásra versenyhelyzetben találták magukat.

Nagyrészt ennek köszönhetően a világ jelenleg legnagyobb hálózati lítiumion akkumulátora, a Hornsdale Power Reserve nevű energiatároló rendszer mintegy 25 millió dollárt, a vételár több mint harmadát takarította meg az elmúlt évben a fogyasztók és a hálózatüzemeltető számára. 

A tesla akkumulátorai  Fotó: Tesla 

A helyi kis gázos csúcserőművek üzemeltetőin is növekszik a nyomás. Az idő nagy részében üzemen kívüli, a csúcsigények kiszolgálására időszakosan mozgósított erőművek működtetése az időszakosság miatt nemcsak kiemelkedően nem hatékony, de a ki-be kapcsolás miatt jóval szennyezőbb is, mint ha folyamatosan termelnének.

Az ausztrál energiapiac-felügyeleti szerv (AEMO) Cleantechnica által ismertetett megállapítása szerint részben a Powerpackekből összeállított energiatároló üzembe állításával gyakorlatilag szükségtelenné vált az elmúlt három évben érvényes 35 MW-nyi járulékos kapacitáskövetelmény, amelyet az ellátásbiztonsági szempontok indokoltak.

Részben a kedvező tapasztalatok alapján Dél-Ausztrália és Victoria államokban újabb hálózati energiatároló rendszerek üzembe állításáról döntöttek, utóbbiban szintén a Tesla telepít 20 MW/34 MWh-s rendszert egy szélfarmfejlesztéshez kapcsolódóan.

Neked ajánljuk
Szociális alapon járó megújuló energia és a járműpark zöldítése Görögországban Hundertwasser szellemiségéhez igazodó Power-to-Heat létesítmény épül Bécsben Használni fogja a visszapillantó fölé szerelt kamerát a Tesla Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam