2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új kategóriát alkalmaznak a radioaktív hulladékoknál

A nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok osztályával bővült a radioaktív hulladékok köre. Az új kategóriába sorolható anyagok a jövőben gazdaságosabban lesznek tárolhatók mindaddig, amíg sugárvédelmi szempontból veszélytelenekké válnak. 

Korábban a radioaktív hulladékokat két csoportba sorolták. A nagy aktivitású hulladékok – a paksi atomerőmű kiégett fűtőkazettái – esetében a hőtermelést a tárolásnál figyelembe kell venni. A többi, a sugárzás mentességi szintjét meghaladó hulladékok a kis és közepes aktivitású kategóriába tartoztak.

Az új kategóriát az ionizáló sugárzásvédelemről szóló, 2015-ös kormányrendelet 2018. március 1-jén életbe lépett melléklete vezette be.

„Az új szabályozás szerint nagyon kis aktivitásúnak minősülnek azok a hulladékok, amelyekben csak a 30 évnél rövidebb felezési idejű radioaktív izotópok koncentrációja haladja meg a felszabadítható radioaktív hulladékokra vonatkozó korlátokat” – írja közleményében az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Új kategóriát alkalmaznak a radioaktív hulladékoknál Fotó: Maxpixel

Jelenleg a kis aktivitású hulladékok egy része nagyon kis aktivitású hulladék, például kontaminálódott munkaruha, cipővédő fólia, szerszám. A nemzetközi tapasztalatok alapján a legtöbb nagyon kis aktivitású hulladék a nukleáris létesítmények leszerelésekor keletkezik; olyan beton- és fémelemek tartoznak ide, amelyek a radioaktív közeggel érintkeznek.

  • A nagyon kis aktivitású radioaktív hulladék kategória bevezetéséről szóló összefoglalót itt lehet megtekinteni. 
Neked ajánljuk
A hőség miatt Németországban le kellene állítani egy atomerőművet Sok kis lépés egy tudatosabb szállodaipar felé Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Elbúcsúzhatunk az ismerős időjárástól?
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam