2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a sziget nem kér a fosszilisekből

A görög Tilos sziget egyelőre a szomszédos Kos dízelerőművétől kapja az energiát, de az ellátás annyira akadozik, hogy kénytelenek voltak mást kitalálni: úgy döntöttek, hogy teljesen függetlenednek a fosszilisektől, és megújuló energiára váltanak.  

Tilos szigetén nagyjából 500 ember él, de a populáció duplájára dagad nyáron, hála a lelkes turistáknak. Ezért kifejezetten fontos, hogy az energiaellátás megbízható legyen. Tilos lakói a szomszédos sziget, Kos dízelerőművétől kapják az áramot egy víz alatti kábelen keresztül, de gyakran van kimaradás.

Éppen ezért lehet fontos számukra az Európai Unió által támogatott TILOS- (Technology Innovation for the Local Scale, Optimum Integration of Battery Energy Storage) projekt, amely megújuló erőműveket épített a szigetre.

Az alacsony lakószám miatt nem kellett óriási turbinaparkot vagy több négyzetkilométeres szolárparkot építeni: Tilosra egy 800 kW teljesítményű szélturbina és egy hozzá tartozó, 160 kW-os fotovoltaikus park került, ehhez pedig kiépítettek egy 2,4 megawattórás tárolókapacitást is.

Tilos nemet mond a fosszilis energiára Fotó: Wikimedia

A rendszer jelenleg képes a sziget energiaigényének 70 százalékát lefedni, de persze a végső cél az, hogy a 100 százalék közelébe kerüljenek. A  TILOS-nak köszönhetően a szigetről akár hamarosan exportálhatnak is áramot, mondjuk Kosra, ahelyett, hogy az ottani fosszilis erőműből érkezne ide az energia.

A projekt célja az, hogy bebizonyítsa: a kisüzemi megújulóenergia-felhasználás már most megvalósítható, hiszen a technológiának köszönhetően egy kis sziget lakosságát az év minden napján el lehet látni zöldárammal. 

Neked ajánljuk
Ledolgozta első napját a világ leendő legnagyobb tengeri szélerőműve Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára Az elmúlt napokban Törökországot és Görögországot is elérte az extrém hidegfront A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam