2019. augusztus 23., Bence
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Véget érhet az európai szénkorszak

Folyamatosan csökken az Európai Unió szén-dioxid-kibocsátása. Ennek egyik elsődleges oka a szénbányák bezárása és a szénfelhasználás fokozatos megszüntetése. Európa elindult az energia átalakítása útján, a megújuló energiaforrások pedig egyre nagyobb teret nyernek maguknak. 

Új tanulmányt mutattak be a régiók és városok európai hetén. Az Európai Unió szénrégiói: lehetőségek és kihívások című dokumentum az energia átalakításának az útját vizsgálja a leginkább érintett régiókban.

Az energiaágazat fokozatos szén-dioxid-mentesítése egyre sürgetőbb feladat – mondta az Energia Unióhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón Corina Cretu, a kohéziós politikáért felelős uniós biztos, hozzátéve: az Európai Unió mint a párizsi klímaegyezményt deklaráló és a megújuló energiaforrások mellett elkötelezett szervezet vállalta, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti területén az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Befellegezhet az európai szénbányáknak Fotó: Pexels

A tervek szerint 2020 és 2030 között az Európában jelenleg működő elavult és környezetszennyező szénbányák kétharmadát bezárják. 

A leginkább érintett régiók között találhatjuk Magyarországot is.

Szén helyett szél- és napenergia 

A jelentés több régiót talált, amelyek alkalmasak a megújuló energiaforrások kiaknázására. Magyarország, Csehország és Lengyelország esetében a szélenergiát, míg Spanyolországban, Görögországban és Bulgáriában a napenergiát említették meg lehetőségként.

A megújuló energiaforrásokat szorgalmazzák Fotó: Freepik

„A 2015. decemberi párizsi éghajlatváltozási konferencián kitűzött cél, miszerint kevesebb mint két Celsius-fok alatt tartsuk az átlaghőmérséklet-növekedést, megköveteli az unió széntermelésének fokozatos csökkentését” – emelte ki  Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős szlovák alelnöke. – „Az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás fontos a uniós lakosok, de a környezetünk egészsége érdekében is. Szinte naponta hallani extrém melegről, hirtelen érkező árvizekről és más problémákról, amit a klímaváltozás okoz. Ezért ez nemcsak egy gyakorlati, hanem egy szimbolikus küldetés is.”

A Climate Analytics becslése szerint a fenti célok megvalósításához mintegy 6,5 gigatonnányi szén-dioxid-kibocsátás-csökkentésre van szükség 2050-ig.

Neked ajánljuk
Európának egyre kevésbé van szüksége a szénerőművekre Nagy-Britannia átszámítva 1,7 billió forintot költött a fosszilis üzemanyagok kutatására A faültetés is lehet káros Szibériát is élhetetlenné teszi a klímaváltozás Kétmilliárdos fejlesztés az oroszlányi hulladékkezelőnél
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam