2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

NAÜ: Magyarország sokat tesz a nukleáris biztonságért

Magyarország jelentős fejlődést ért el a nukleáris biztonság és sugárbiztonság területén 2015 óta – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői delegációja.

Az IRRS- (Integrated Regulatory Review Service) szakértők napokban véget ért nyolcnapos felülvizsgálati missziója arra irányult, hogy a 2015. évi javaslatokat és ajánlásokat Magyarország miként hajtotta végre. A missziót a magyar kormány meghívására, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) fogadta az országos tisztifőorvossal és a Baranya Megyei Kormányhivatallal együttműködve.

Az IRRS-missziókat a nemzeti nukleáris hatósági rendszerek hatékonyságának megerősítése érdekében – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) biztonsági ajánlásaira és a nemzetközi jó gyakorlatokra alapozva – hozták létre, elismerve azt, hogy az egyes országok felelőssége a nukleáris biztonság és a sugárbiztonság garantálása.

A NAÜ közleménye összefoglalja, hogy Magyarország villamosenergia-termelésének a fele a Paksi Atomerőmű négy blokkjából származik, további két új atomerőművi blokkot készülnek építeni Pakson, továbbá egy oktatóreaktor és egy izotópgyártásra is szolgáló kutatóreaktor üzemel. A mostani és három évvel korábbi missziók hatálya az összes felügyelt létesítményre és az azokkal kapcsolatos tevékenységekre kiterjedt.

Jelentős fejlődést ért el Magyarország a nukleáris biztonság terén Fotó: atomeromu.hu

„Magyarország jelentős változásokon ment keresztül, sikeresen kezelve az előző misszió során tett ajánlásokat és javaslatokat” – mondta a missziót vezető Michael Johnson, az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozó Hatóságának ügyvezetőigazgató-helyettese. 

„A misszió megállapította, hogy Magyarország folyamatosan megfelelő hangsúlyt fektet egy olyan hatósági rendszer kialakítására, amely hatékonyan védi a közegészséget és a sugárbiztonságot” – fogalmazott Greg Rzentkowski, a NAÜ Nukleáris Létesítmények Biztonsága Divíziójának igazgatója, hozzáfűzve, hogy az a fejlődés, amit Magyarország elért, jelentősen elősegítette a hatósági rendszer hatékonyságát és átláthatóságát.

Neked ajánljuk
Már biztonságos, és hamarosan zöldnek is fog számítani az atomenergia? A Közös Kutatóközpont szerint megkaphatja a zöld címkét az atomenergia Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Falusi fortély – Tavaszi vetés (videó)
Tovább a forrásra: telepaks.net
Vissza
Hírfolyam