2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Muszáj átállnunk a tiszta energiaforrásokra

A globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy hetven százalékát a városok termelik, ráadásul ez az arány folyamatosan nő. Az Európai városok és régiók hete rendezvénysorozaton kiderült: a döntéshozók elsősorban a gyors cselekvésben és a tiszta energiaforrásokban látják a megoldást. 

Jelenleg világszerte mintegy 1 Celsius-fokot emelkedett a globális hőmérséklet, és az időjárás egyre szélsőségesebb. Pusztító aszályokról, heves felhőszakadásokról és extrém hőhullámokról érkeznek a hírek. Ráadásul a szélsőséges időjárással könnyebben terjedhetnek a malária okozta betegségek, és körülbelül tíz centiméterrel emelkedhet a tenger szintje.

„Nyilvánvaló, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a pusztítást, és az átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk – hangsúlyozta a téma kapcsán korábban Karl-Heinz Lambertz, a Régiók Európai Bizottsága elnöke. – A hosszú távú klímavédelmi stratégiát az Európai Bizottságnak kell biztosítania, a célkitűzésekkel összhangban.”

A környezetvédelmi szektor szereplői szerint 2040-ig az egész Európai Unió területén a nulla nettó károsanyag-kibocsátást kell megcélozni.

Át kell állnunk a tiszta energiaforrásokra Fotó: Pixabay

Az Európai Bizottság a  jelenleg tervezés alatt álló 2021–2027 közti időszakot érintő, regionális és kohéziós politikában is kiemelt szerephez jut.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és körkörös gazdaságra vonatkozó terveket a brüsszeli Európai városok és régiók hetén is bemutatták.


„Egy olyan, zöldebb, karbonmentes Európát tűztünk ki célul, amely végrehajtja a párizsi megállapodást, valamint beruház a tiszta energiaforrásokra való átállásba, a megújuló energiaforrásokba és az éghajlatváltozás elleni küzdelembe

– tette hozzá az elnök. – Az erőforrások szakpolitikai célkitűzések szerinti felosztása ráadásul ezentúl nem regionális, hanem nemzeti szinten fog megvalósulni."

A tervek szerint 2030-ig mintegy 32 százalékra emelnék a megújuló energiaforrások használatát egész Európában, 2023-ban pedig arról döntenek majd, hogy a kitűzött célt tovább növeljék-e.

Neked ajánljuk
Hundertwasser szellemiségéhez igazodó Power-to-Heat létesítmény épül Bécsben A BASF és az RWE közösen fejleszt szélerőműprojektet az Északi-tengeren Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam