2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németországban az atomenergia mellett tüntettek a környezetvédők

Fordulat körvonalazódik a nukleáris energia kérdésében a német környezetvédők álláspontját illetően, ezt jelzi, hogy az atomerőművek bezárása ellen több tucat zöldszervezet tiltakozott Münchenben. 

Az október 21-én tartott Nuclear Pride Fest nevű rendezvény szervezőinek fő üzenete szerint a német kormány a nukleáris energia kivezetésével bebetonozza a fosszilis energiahordozókat az ország energiaellátásában, ezzel növeli a klímaváltozást és egészségi problémákat okozó légszennyezést. Az atomenergia zöldszervezetek általi megítélése korábban a németországihoz hasonlóan módosult Finnországban is.

A pronukleáris szervezetek szerint az atomenergia melletti kiállás tabunak számít, de a katasztrofális mértékű klímaváltozás megelőzése érdekében az atomerőművek egész egyszerűen nem nélkülözhetők a tiszta energiatermelésre való átállás során.

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy az atomerőműveket bezárásukat követően világszerte zömmel fosszilis tüzelésű erőművekkel pótolják. Szerintük ezért a 2017-ben végrehajtott nukleáriskapacitás-csökkentés hatására 2018-ban várhatóan a német üvegházgáz-emisszió is emelkedik majd az előző évi szinthez képest.

A nukleáris energia mellett tüntettek Fotó: Facebook/Slovenská Nukleárna Spoločnosť - Slovak Nuclear Society

Az atomenergiát támogatók érvelése azonban nemcsak a fosszilis, de részben a megújuló energiaforrások ellen is irányul. Állításuk szerint, amennyiben Németország az eddig megújulókra, hálózatbővítésre és fosszilis erőművek fejlesztésére fordított összesen mintegy 580 milliárd dollárt atomerőművek építésére fordította volna, úgy mára az összes szenes és gázos erőművét nukleáris erőművekkel helyettesíthette volna, szén-dioxid-kibocsátását gyakorlatilag nullára csökkentve. 

Neked ajánljuk
22 új szénerőmű: valami nagyon félresiklott Japánban 22 új szénerőmű: valami nagyon félresiklott Japánban Műtalajjal tesznek termővé egy régi rézbányát Spanyolországban Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam