2020. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább növelnék a napelemek hatásfokát

Egy napelem hatásfoka az egyik legfontosabb adat, hiszen megadja, hogy a szerkezet a napenergia hány százalékát alakítja át elektromos árammá. A szilíciumra épülő napelemek elméleti maximális hatásfoka – a fizikai anyagtulajdonságok miatt – 29,3 százalék. A szakemberek ezen akarnak javítani.

A Berlini Helmholtz Központ (HZB) munkatársai azt találták ki, hogy a napelemekbe organikus rétegeket építenek be, amelyek az energiát nagy energiájú fotonokká alakítják át úgy, hogy az áramtermelés a kétszeresére nő. A Klaus Lips professzor és csapata által alkalmazott hatás bizonyos organikus molekulakristályokban is megjelenik, és a neve „Singlet exciton fission” (SF). Rowan MacQueen szerint az új módszerrel egy szilíciumra épülő napelem hatásfoka akár 40 százalékra is növelhető.

Tovább lehetne növelni a napelemek hatásfokát Fotó: helmholtz-berlin.de

A szakértők az elvégzett kísérletek keretében egy 100 nanométeres organikus réteget integráltak egy szilícium napelembe. Mint kiderült, a kihívást az jelentette, hogy az organikus réteget úgy építsék be, hogy az komoly mértékben ne zavarja meg az áram áramlását. MacQueen beszámolója szerint a tapasztalatok azt mutatták, hogy az egyes anyagok határrétegeinek különösen nagy szerepük van a folyamatokban.

Az első kísérletek során az áramtermelést sikerült 5-10 százalékkal növelni. Lips ezt óriási sikernek minősítette, és bejelentette, hogy folytatják a további kísérletezést, mert bebizonyosodott, hogy az elgondolás elviekben működik.

Neked ajánljuk
Újabb áttörés a napelemek piacán Az amerikaiak közel fele napelemet használna A napelemek évente 11 ezer tonna szén-dioxidtól mentik meg a bécsieket Klímaváltozási kerekasztal-beszélgetés a KÖVET Egyesülettel A felelős Gasztrohős bebizonyítja: az elviteles doboz is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam