2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úszó napelemekkel teszik hatékonyabbá a brit vízkezelő üzemet

Úszó napelemekkel, 100 százalékban megújuló energiaforrásból működtetnének egy nagy-britanniai vízkezelő üzemet 2019-től. A szakemberek szerint a beruházás gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá tenné a vízkezelési eljárást is.

A nagy-britanniai United Utilities elkezdte építtetni speciális napelemrendszerét, amely a lancashire-i tározó felszínén úszik majd. A beruházás eredményeképpen az itt működő vízkezelő üzem működése jövő esztendőtől kezdődően 100 százalékban megújuló energiaforrás által lesz biztosítva.

A 3520 napelemből álló, futballpálya nagyságú berendezés 1 megawatt kapacitással rendelkezik majd – az építkezés várhatóan nyolc hetet vesz igénybe.
„A megújuló energiaforrások használata nemcsak a környezet, hanem az üzlet számára is jót tesz” – nyilatkozta Richard Waggitt, az United Utilities megújuló energiaforrásokra specializálódott vezetője. 

A munkálatok már elkezdődtek Fotó: United Utilities

A vállalat számára egyébként nem ismeretlen ezeknek a rendszereknek a működése, hiszen 2016-ban a szintén nagy-britanniai Godley víztározóra építettek már egy vízi napenergia-gazdaságot. 

A United Utilities tapasztalatai szerint ezzel a technológiával a tározókban élő algák szaporulata is csökkenthető, hiszen a napelemes tömbök elzárják előlük a fényt. Mindez pedig azt eredményezi, hogy a vízkezelés kevesebb energia, illetve vegyszer felhasználását igényli.

Neked ajánljuk
Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam