2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Belép a virtuális erőművek piacára a Veolia

Virtuális erőművi portfólió létrehozásába kezdett a Veolia Energia Magyarország Zrt., amelyhez első lépésben 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a CHP Erőmű Kft.-ben. 

A Veolia erőművi portfóliója tovább bővül az újpalotai, az egri és a dunakeszi gázmotoros kiserőművel. A vállalat mindemellett a szabályozói piacra is belép, ugyanis a CHP Erőmű Kft. a három, együttesen csaknem 30 megawatt villamosenergia-termelő egységet már korábban virtuális erőműbe szervezte.

A virtuális erőművek jellemzően kicsi, lokális igényekre szabott erőműveket integrálnak, amelyek decentralizáltan helyezkednek el. Számítógép-vezérelt rendszer teszi lehetővé, hogy együttesen olyan nagyerőműként funkcionáljanak, amely fontos támaszt tud nyújtani a villamosenergia-termelés egyenetlenségeinek szabályozásában.

A kiserőművek műszaki összekapcsolása és termelésirányítása lehetővé teszi, hogy működésüket a valós idejű fogyasztói igényekhez kössék, és értékesítsék az általuk termelt villamos energiát a különféle piaci szegmensekben, a magyar villamosenergia-tőzsdén (HUPX-on), a rendszerszintű szolgáltatások piacán és közvetlenül a végfelhasználóknak.

A Veolia belépett a virtuális erőművek piacára  Fotó: Veolia

A Veolia MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a CHP Erőmű Kft. többségi tulajdonrészének megvétele csak az első lépés a vállalat virtuális erőművi fejlesztésében. Tervük ugyanis az, hogy a későbbiekben ebbe a rendszerbe integrálják a nyíregyházi és a debreceni kapcsolt erőműveket, a gázmotoros erőműparkját, valamint a megújuló alapon termelő erőműveit is.

A CHP többségi tulajdonának megvételével a Veolia a budapesti távhőpiacon is megjelenik szolgáltatóként, a 22 megawatt névleges hőteljesítményű újpalotai gázmotoros kiserőmű által termelt hőt ugyanis a Főtáv Zrt. veszi át.

Fernezelyi Ferenc, a társaság kereskedelmi igazgatója úgy nyilatkozott: a virtuális erőművek létrehozása és működtetése a magyarországi energetika leginnovatívabb területe, mert a fogyasztás ingadozása, valamint az időjárásfüggő megújuló energiaforrások hasznosításának terjedése miatt egyre nagyobb az igény a villamosenergia-termelés egyenetlenségeinek szabályozására.

Neked ajánljuk
A paksi bővítéssel és a napenergia-beruházásokkal Magyarország önellátó lesz a villamos energiát illetően Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam