2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már üzemel Magyarország legnagyobb naperőműve

Sikeres próbaüzem után elindította kereskedelmi termelését Magyarország jelenleg legnagyobb naperőműve Százhalombattán. A MET Dunai Solar Park a MET-csoport első megújulóenergia-beruházása, közel 9000 háztartás ellátásához elegendő villamos energiát termel. 

A MET a 25 millió euró értékű beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával, állami támogatás nélkül hajtotta végre. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt. A beruházás a Dunamenti Erőmű peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen épült meg, így új, értékteremtő funkciót biztosít az eddig kihasználatlan területeknek.

Fotó: MET

A közel 40 hektáros területet elfoglaló új naperőmű mintegy 76 ezer panelből áll, és 9 ezer háztartás áramfogyasztását biztosítja. Mindamellett

éves szinten 9 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást vált ki a fosszilisenergia-termelőktől, ami 2 ezer darab autó éves fogyasztásával egyenértékű.

Mint kiderült, a MET Dunai Solar Park az első eleme a MET-csoport hazai megújulóportfóliójának. A vállalat további befektetéseket is tervez, összesen 50-100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létrehozása a cél Magyarországon.

Neked ajánljuk
Miből mennyi energiát termel Magyarország? Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe A Vértesben is megújult egy ökoturisztikai központ és turistaház A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam