2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nukleáris energetikai csúcstalálkozót tartottak Budapesten

Budapesten tartották az Egyesült Királyság 4. Kelet-közép-európai Nukleáris Energetikai Csúcstalálkozóját, melyen kilenc ország több mint 100 vezető energetikai szakembere vett részt. A konferencián egyebek mellett a nukleáris világ legfrissebb trendjei, illetve Paks 2 is téma.  

A londoni Department for International Trade és a régió brit nagykövetségei által indított rendezvénysorozat célja, hogy az Egyesült Királyság legjelentősebb nukleáris energiával foglalkozó vállalatai, szervezetei tovább mélyítsék a régióban már meglévő üzleti kapcsolataikat, illetve az iparág legjelentősebb régiós szereplői bemutassák a legújabb fejlesztéseket, technológiai újításokat.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság Magyarországra delegált nagykövete elmondta, hogy az Egyesült Királyság hisz a nukleáris energia jövőjében Európában. A brit kormány komoly elkötelezettségét jelzi az a jelentős beruházás, amivel a szektor beszállítói láncát fejleszti, valamint a fejlett nukleáris kutatásokat és innovációt támogatja.  

A nukleáris energia fontossága is szóba került  Fotó: Pixabay

Süli János tárca nélküli miniszter közölte: Paks 2 nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás, a klímavédelmi követelmények csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetők, ezért is döntött Magyarország a nukleáris kapacitásának fenntartása mellett.

Stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és a gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre, ennek a garanciája a két új paksi blokk.

Glen Little, a Brit Nuclear Industry Association képviselője a tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság kivételes nukleáris beszállítói lánccal rendelkezik. Ez felöleli az erőművi leszerelést, a termelést és egy egyre növekvő beszállítói kört, amely az új erőművi építkezésekben vesz részt.

Neked ajánljuk
Süli: Paks 2 nélkül nem tudjuk elérni a klímavédelmi céljainkat Süli: Paks 2 nélkül nem tudjuk elérni a klímavédelmi céljainkat Uruguay elnökének csodálatos beszéde (videó) Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam