Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg energiát spórolhatunk az óraátállításnak köszönhetően

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott óraátállítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével – ebből adódóan reggel 7 és este 10 óra között jóval kevesebbet kell használni a világítást.

„Az óraátállítással egy kisváros egész éves villamosenergia-fogyasztását meg lehet takarítani” – magyarázta Tihanyi Zoltán, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgató-helyettese.

 Az óraátállítást 1980 óta alkalmazzák, a megtakarítás mértéke azóta érdemben nem csökkent. A módszer lényege, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így lehet a nyári időszámítás időszakában megtakarítást elérni.

„A tavaszi átállás után az országos fogyasztási görbe látványosan mutatja az áramfogyasztás csökkenését”

– mutatott rá a vezérigazgató-helyettes az M1-nek adott interjújában.

Az óraátállítással egy kisváros egész éves áramfogyasztása megtakarítható Fotó: Pixabay

Tihanyi Zoltán hangsúlyozta: az óraátállítás megtartása vagy megszüntetése komplex kérdés, de energetikai szempontból megtakarítást eredményez. Ráadásul anyagi előnyökkel is jár, mert a kevesebb világítás miatt a fogyasztók kisebb villanyszámlát fizetnek, másrészt a kevesebb energiafelhasználással a környezetre gyakorolt terhelés is csökkenthető.

A MAVIR szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, a megtakarítás mértéke az óraátállítást megelőző és követő napok fogyasztási görbéi alapján becsülhető. Ezekből az adatokból megállapítható, hogy a módszerrel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, közel 40 ezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni. 

Az 1980 óta működő rendszernek köszönhetően 2015-ig mintegy 4 ezer gigawattóra energiát spórolt az ország, ez közel 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg.

Neked ajánljuk
Rekordot döntöttek a hazai naperőművek Nigéria segíthet Németországnak a zöldülésben 30 éve nem látott ütemben csökken a szén-dioxid-kibocsátás A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam