2019. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sötét tél várhat Belgiumra

Belgium hét atomerőművéből hatot leállított, ez azonban komoly problémákat okozhat a téli időszakban – az ország villamosenergia-termelő kapacitásának mintegy 40 százalékát elveszítette. A háztartások, közvilágítási és ipari energiafogyasztók számára vészhelyzeti tervet készítenek. 

A helyi hatóságok most frissített, téli vészhelyzeti forgatókönyve szerint szükség esetén lekapcsolják majd az autópályák közvilágítását, felfüggeszthetik az ipari létesítmények működését, illetve a háztartásokat is érintő, háromórás áramszünetekre is sor kerülhet, amennyiben a kereslet és az áramimporttal kiegészített kereslet egyensúlya felborul a belga villamosenergia-piacon.

A lakossági és ipari fogyasztók takarékossági tanácsokat is kapnak, hiszen

nemcsak áramkimaradásra, de a helyzetből adódó áremelkedésre is számíthatnak a téli szezonban.

Komoly áramellátási problémák várnak Belgiumra Fotó: Pixabay

Belgium a korábban bejelentett tervek szerint 2025-re vezetné ki az atomenergiát, jelenleg két atomerőművében tervezett felújítások, illetve a betonszerkezet hibái miatt állították le a blokkok nagy részét.

A termelőkapacitások hiányát részben gázüzemű erőművekkel pótolnák az országban, de jelentős áramimporttal számolnak Franciaország és Németország felől is, ha azonban extrém hideg lesz a január–februári időszak, akkor a behozatallal is problémák adódhatnak. Ráadásul a hőigények növekedése is az áramtermeléstől vonhat el kapacitásokat Európa-szerte, a potenciális importforrás országok pedig természetesen saját fogyasztóik kiszolgálását tekintik elsődlegesnek ilyen esetekben.

Neked ajánljuk
Atomenergia a klímavédelemben Atomenergia a klímavédelemben Hallott már a hóenergiáról? A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Lefotózták az első tisztán elektromos Škodát
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam