2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Integrált energia- és klímapolitika kialakításán dolgozik az innovációs tárca

Elkezdődött az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) az integrált energia- és klímapolitika kialakítása, illetve a nemzeti energiastratégia felülvizsgálata – jelentette be Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár a Portfolio Energy Investment Forum 2018 elnevezésű konferencián beszélt a fejleményekről. Mint kiderült, az ITM gazdaságfejlesztési stratégiájának kiemelt programja az energia- és klímapolitikai program.

„A tárca célja tiszta, okos és megfizethető energiaszolgáltatások biztosítása a hazai fogyasztóknak, közösen az iparág szereplőivel” – fejtette ki Kaderják Péter, aki a jövőkép négy legfontosabb pontjaként említette a fogyasztók központi szerepét az energiastratégiában, az energiaellátás biztonságának erősítését, az energiaszektor klímabarát átalakítását, valamint gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségeit.

Az államtitkár elmondta: továbbra is kiemelten fontos a kormányzat számára az alacsony, fenntartható rezsiköltségek garantálása. Ennek eszközei közül kiemelte egyebek mellett a termékpiaci verseny erősítését a nagykereskedelem szintjén, a takarékos hálózatfejlesztést és -üzemeltetést, a párhuzamosan futó energetikai infrastruktúrák felülvizsgálatát, az energiatakarékosság ösztönzését, az okos energetikai megoldások és a decentralizált termelési lehetőségek támogatását. 

Hazánkban is fontos szerepet kapnak a megújuló energiaforrások Fotó: Freepik

Kaderják Péter hangsúlyozta: a tárca energia- és klímapolitikai szempontból azokat az intézkedéseket tartja különösen fontosnak, amelyek a klímavédelem mellett más energiapolitikai haszonnal is járnak, például hozzájárulnak az ellátásbiztonság erősítéséhez, vagy segítik a fogyasztói megtakarításokat. Mint fogalmazott:

Magyarországnak jó esélye van arra, hogy teljesítse a megújuló energiák felhasználásának területén 2020-ra vállalt célkitűzéseket, ugyanakkor szükség van új megközelítésre a megújulók támogatásában.

Az energetikai innováció kapcsán felidézte, hogy az ITM-ben a közelmúltban megalakult az Energetikai Innovációs Tanács és a munkacsoportok (erről itt írtunk bővebben), amelyekben megvizsgálják, milyen hazai innovációs lehetőségek vannak az energiaszektor átalakulásának egyes területein.

Neked ajánljuk
A napenergiának köszönhetően csökkent hazánk energiafüggősége A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit Jövőre mondhatunk búcsút a problémás műanyagoknak Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam