2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Integrált energia- és klímapolitika kialakításán dolgozik az innovációs tárca

Elkezdődött az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) az integrált energia- és klímapolitika kialakítása, illetve a nemzeti energiastratégia felülvizsgálata – jelentette be Kaderják Péter, a tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár a Portfolio Energy Investment Forum 2018 elnevezésű konferencián beszélt a fejleményekről. Mint kiderült, az ITM gazdaságfejlesztési stratégiájának kiemelt programja az energia- és klímapolitikai program.

„A tárca célja tiszta, okos és megfizethető energiaszolgáltatások biztosítása a hazai fogyasztóknak, közösen az iparág szereplőivel” – fejtette ki Kaderják Péter, aki a jövőkép négy legfontosabb pontjaként említette a fogyasztók központi szerepét az energiastratégiában, az energiaellátás biztonságának erősítését, az energiaszektor klímabarát átalakítását, valamint gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségeit.

Az államtitkár elmondta: továbbra is kiemelten fontos a kormányzat számára az alacsony, fenntartható rezsiköltségek garantálása. Ennek eszközei közül kiemelte egyebek mellett a termékpiaci verseny erősítését a nagykereskedelem szintjén, a takarékos hálózatfejlesztést és -üzemeltetést, a párhuzamosan futó energetikai infrastruktúrák felülvizsgálatát, az energiatakarékosság ösztönzését, az okos energetikai megoldások és a decentralizált termelési lehetőségek támogatását. 

Hazánkban is fontos szerepet kapnak a megújuló energiaforrások Fotó: Freepik

Kaderják Péter hangsúlyozta: a tárca energia- és klímapolitikai szempontból azokat az intézkedéseket tartja különösen fontosnak, amelyek a klímavédelem mellett más energiapolitikai haszonnal is járnak, például hozzájárulnak az ellátásbiztonság erősítéséhez, vagy segítik a fogyasztói megtakarításokat. Mint fogalmazott:

Magyarországnak jó esélye van arra, hogy teljesítse a megújuló energiák felhasználásának területén 2020-ra vállalt célkitűzéseket, ugyanakkor szükség van új megközelítésre a megújulók támogatásában.

Az energetikai innováció kapcsán felidézte, hogy az ITM-ben a közelmúltban megalakult az Energetikai Innovációs Tanács és a munkacsoportok (erről itt írtunk bővebben), amelyekben megvizsgálják, milyen hazai innovációs lehetőségek vannak az energiaszektor átalakulásának egyes területein.

Neked ajánljuk
Földgáztüzelésű erőművekre szükség lesz az időjárásfüggő megújulók rendszerbe illesztéséhez Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket A megújuló energia felé fordul az IKEA Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam