2020. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több napelemes földje van az Apple-nek

Egyre nagyobb földbirtokossá válik az Apple – az elmúlt években 3000 hektárnyi földet vásárolt, hogy azokon adatközpontokat és napelemtelepeket építsen. De vajon az összes területtel ezek a cégóriás szándékai?

Az Apple immár háromezer hektár – amerikai területen fekvő – föld gazdája. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy körülbelül háromezer futballstadion méretével felérő terület van a cég tulajdonában.

A Financial Times azonban rávilágított arra, hogy a földvásárlással az Apple előnyös adókedvezményekhez is juthat – mivel adatközpontok mellett napelemtelepeket is épít majd.

2011-ben még csak 240 hektár föld volt Apple-birtok – derült ki korábbi adatokból, míg az idei éves jelentésben már ennek sokszorosát találni.

Egyre több napelemes földje van az Apple-nek Fotó: Apple

A cég birtokában lévő föld nagyobb, mint a vállalat otthonául szolgáló kaliforniai város, Cupertino, ahol nemrég megépült a futurisztikus kinézetű, gyűrű formájú székház és a körülötte található Apple park.

Elemzők szerint a technológiai óriás jóval több földet birtokol, mint amennyire jelenlegi üzleti tevékenységéhez szüksége van, de találgatásaik szerint a vállalat amerikai gyártóbázist és tervezett önvezető autói tesztpályáit készülhet megépíteni, például a külvilágtól elrejtett arizonai földeken. Emellett már most adatközpontok számára különítettek el területeket.

Ilyen létesítményekre már milliárdokat költött a vállalat, a Szilícium-völgytől távol fekvő Iowa, Nevada és Észak-Karolina államokban. Ezekben a központokban találhatók azok a szerverek, amelyeken az iCloud, az Apple Áruház, az Apple Music és más szolgáltatások futnak. Mindezzel párhuzamosan a cég megújuló energiaforrásokba fektet be, hogy ezekből lássa el energiával parkjait.

Neked ajánljuk
Áfonyák millió teremnek a sivatagi napelempark alatt Panelházból naperőmű Az éjszakai napelem nem vicc Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam