2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztrálok a közösségi energiatárolást tesztelik

Két nyugat-ausztráliai energetikai vállalat különleges projekttel állt elő: a Tesla otthoni akkumulátora helyett az ipari energiatárolásnál használt, jóval nagyobb Powerpack berendezését vitték a háztartásokhoz, egyfajta közösségi energiatároló megoldást létrehozva.

A lítiumionos Powerwall akkumulátort azok számára fejlesztette ki a Tesla, akik otthon, a tetőre szerelt napelemekkel megtermelt energiát el szeretnék tárolni, hogy azt később vagy fel tudják használni, vagy fel tudják tölteni a hálózatba, amikor arra éppen ott nagy szükség van.

A két ausztrál energetikai vállalat most a Tesla-projektet gondolta tovább. A Powerbank névre keresztelt 105 kW/420 kWh-s, egy Powerpackből és inverterekből álló akkumulátor-rendszer célja nem más, mint letesztelni, megfelelő alternatívát nyújt-e a közösségi energiatárolás az egyéni helyett. A Western Power és a Synergy csapata Mandurah városában állította fel a berendezést Nyugat-Ausztráliában, ahol

52 napelemes háztartás osztozik majd rajta a következő két évben.

Az ötletgazdák szerint a kísérleti projekt iránt érdeklődő háztartások felkutatása már múlt hónapban megkezdődött, az indítást azonban csak jövő évre tervezték, hogy biztosan legyen elég résztvevő. A lehetőséggel azonban olyan sokan akartak élni, hogy három hónappal az ütemterv előtt be is kapcsolták az akkumulátort.

Az ausztrál állam kormánya egy hivatalos közleményben tájékoztatta a lakosságot a projektről, melyből az is kiderül, hogy a 24 hónapos pilotprojekt résztvevőinek napi 1 dollárba kerül 8 kWh energia eltárolása, mely a maximális egy főre jutó kapacitás naponta. Ez annyit jelent, hogy minden kWh energiáért, mely az akkumulátorba kerül, 0,125 dollárt kell fizetniük a résztvevőknek, miközben az elektromosság állami átlagára 0,283 kWh. 

Neked ajánljuk
Ezért adja kedvező áron a napenergiát a Tesla Tartaléklángon Európa gáz- és áramfogyasztása 1,2 millió kilométernél jár a Guinness-rekorder Tesla A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam