2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újraindítottak egy atomerőműblokkot Belgiumban

Október 13-án karbantartási munkálatok miatt Belgiumban hat atomerőműblokkot leállítottak. Ezek közül a Tihange mellett található létesítmény 1-es blokkját most újraindította az üzemeltető.

Az energetikai vállalat szóvivője, Anne-Sophie Hugé a helyi médiának elmondta, hogy a blokk teljesítményének fokozatos növelése megkezdődött, az erőmű hamarosan ismét teljeskörűen működhet. 

Az atomerőmű 1-es blokkját október 13-án állították le karbantartási munkálatok miatt, amelyeket felgyorsítottak az energiaellátás biztosítása érdekében. Korábban november 29-re tervezték az újraindítást, arra a belga nukleáris ellenőrzési hivatal (FANC) a hónap elején zöld jelzést adott – tette hozzá a szóvivő.

Az észak-belgiumi, négy reaktorral rendelkező Doel mellett található erőműben ez idő alatt csak a 3-as blokk üzemelt.

Mivel ez nem volt képes elegendő áramot termelni az ország energiaellátásához, Belgium a szomszédos országokhoz fordult segítségért. 

Belgiumban ősszel hétből hat atomerőművi reaktort ideiglenesen leállítottak Fotó: Wikimedia

A francia tulajdonú áramszolgáltató szeptember végén jelentette be, hogy leállítja az ország keleti felében, Tihange mellett található atomerőművének 2-es reaktorát, majd októberben az 1-es blokkját is.

A tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezi végleg leállítani Belgium. A Doel 3-as blokkot 2022-ben, a többi öt reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le. Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. 

Mivel Belgium északi és keleti határaihoz közel található reaktorokat gyakran le kell állítani biztonsági problémák miatt, a holland, német és luxemburgi civilek és törvényhozók már hosszú ideje a reaktorok lekapcsolását kérik Belgiumtól. A szakértők ugyanis elavultnak és veszélyesnek tartják a létesítményeket.

A belga nukleáris ellenőrzési hivatal (FANC) szerint a reaktorok jelenleg megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak.

Neked ajánljuk
Joe Biden hozhatja el az atomenergia reneszánszát? Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma? Sokakon segítettek a tatabányai civilek Különleges napelem növényi hulladékból
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam